Нишки Санџак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Sanjak of Niš
Niş Sancağı
Нишки санџак
Sanxhaku i Nishit
Санџак на Османското царство
[[Српско Деспотство|]]
1448–1878 [[Кнежевство Србија|]]
 
[[Кнежевство Србија|]]
Главен град Ниш
Историја
 -  Основана 1448
 -  Ниш заробен од Кнежевството Србија за време на Руско-турската војна (1877–1878) 11,јануари
Денес во Србија, Бугарија

Нишки санџак бил административна единица на Османското царство од 15 век до 1878 година. Во почетокот бил во состав на Румелискиот вилает. Границите му се менувале, а повеќепати бил укинуван и повтоно основан. Во 1846 година бил издигнат во ранг на вилает (административна единица од прво ниво). После 18 години постоење Нишкиот пашалук бил укинат, а неговата територија била прво припоена кон Дунавскиот вилает, потоа кон Призренскиот и на крај кон Косовскиот вилает.

Последните неколку години, Нишкиот санџак се состоел од следните кази: Нишка, Пиротска, Лесковачка, Врањска, Куршумлиска, Прокупачка и Трнска (денес Бугарија).[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Godišnjak grada Beograda. Музеј Београда. 1977. стр. 116. Посетено на 24 август 2013.. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)

Литература[уреди | уреди извор]