Прејди на содржината

Крчки Санџак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крчки Санџак
Санџак на Османлиското Царство

 

1580–1688
 

 

Грб на Крчки Санџак

Грб

Главен град Книн
Историја
 -  Воспоставување на Босанскиот Пашалак 1580
 -  Укината 1688
Денес во Хрватска
Босна
Босанскиот Пашалак околу 1600 г., вклучувајќи го и подрачјето на Крчкиот Санџак

Крчки Санџак, Лички Санџак или Крчко-лички санџак - санџак (административна единица) во Отоманското Царство, со центар во Книн. Бил основан околу 1580 година. година, со одвојување на западните области од составот на Клишкиот Санџак. Бил дел од Босанскиот Пашалак и ги опфаќал турските области западно од реката Крка, вклучувајќи ги Буковица, Равни Котари, Лика и Крбава. Овој санџак служел како турско воено упориште кон Венецијанската Далмација и Карловачкиот генералат. Постоел до крајот на 17 век, кога за време на Големата виенска војна (1683-1699) дошло до целосен колапс на турската моќ во тие области. Венецијанската војска во 1688 година го освоила Книн, главниот град на Крчкиот Санџак, додека хабсбуршката војска приближно во исто време ги окупирала областите Лика и Крбава. Со склучувањето на Карловачкиот мир (1699), споменатите области официјално им припаднале на Република Венеција и на Хабсбуршката Монархија.[1] [2]

Во текот на 16 и 17 век, значителен број Срби, кои биле православни христијани, живееле во областа на Крчкиот Санџак. Српските православни цркви и манастири во таа област припаѓале на Дабробосанската митрополија, која била дел од Пеќската патријаршија.[3] [4]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Šabanović 1959.
  2. Станојевић 1970.
  3. Јачов 1990.
  4. Десница 1991.

Литература

[уреди | уреди извор]