Черноменски Санџак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Черноменски санџак
османски турски: „Liva-i Çirmen“ (Лива-и Чирмен)
Санџак на Османлиската Империја

ок. 1371–1829
Главен град Првично Черномен, подоцна Одрин
Историја
 -  Османлиско освојување ок. 1371
 -  Преместување на седиштето во Одрин 1829
Денес во Бугарија
Грција
Турција

Черноменски Санџак (османски турски: Çirmen Sancağı/Liva-i Çirmen) ― османлиска покраина од второ ниво (санџак или лива) што го опфаќала регионот околу Черномен (Орменио на грчки) во Тракија, денес Грција. Во 1829 година бил наследен од Одринскиот Санџак.

Историја[уреди | уреди извор]

Градот Черномен (грчки: Ὀρμένιον Орменион) бил освоен од Византиското Царство од Османлиите во 1371 година.[1] Со некои прекини, потоа бил средипте на посебна покраина (санџак), прво на Румелискиот Пашалак, а по почетокот на 17 век на Силистренскиот Пашалак.[1] Покраината се протегала над поголемиот дел од Родопите, средниот тек на Марица и горниот тек на Тунџа, понекогаш вклучувајќи го и градот Одрин, кој, како поранешен државен главен град (до 1453 година) во други времиња бил управуван како независен домен на круната.[2] По распуштањето на Силистренскиот Пашалак во 1812 година, пашалакот припаднал под Одринскиот Пашалак, а во 1829 година, главниот град бил преместен во Одрин.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Birken (1976), p. 53
  2. Birken (1976), pp. 53, 98
  3. Birken (1976), pp. 84, 86

Извори[уреди | уреди извор]

  •  Birken, Andreas (1976). Die Provinzen des Osmanischen Reiches [Покраините на Отоманската Империја]. Beihefte zum Tübinger Atlas des Vorderen Orients, 13 (германски). Reichert. ISBN 3-920153-56-1.