Договор од Карловци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Договор од Карловци
Negotiation of the peace of Karlowitz.jpg
Контекст Голема турска војна (1683–1697)
Напишан од 16 ноември 1698
Потпишан 26 јануари 1699 (1699-01-26)
Место Карловци, денешна Србија
Потписници
  • Poland–Lithuania Станислав Малачовски
  • Русија Прокопиј Восницин
Странки

Договорот од Карловци бил склучен по крајот на Големата турска војна помеѓу Светата лига во чиј состав влегувале: Полско-литванската унија, Хабсбуршката монархија, Венецијанската република и Царство Русија од една страна и Отоманската Империја од друга страна. Договорот бил потпишан на 26 јануари 1699 година.

Според договорот, Полско-литванската унија ги добила земјите од десната страна на Украина заедно со Подолија и Каменец. Молдавија била вратена на Османлиите, а во составот останал и Банат. Најголеми придобивки имала Хабсбуршката монархија бидејќи ги добила Централна Унгарија, Трансилванија, областа меѓу реката Тиса и Дунав и голем дел од Славонија. Венеција пак ја добила Мореја, шест тврдини во Далмација и неколку острови во Грција.