Договор од Житваторок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Договор од Житваторок

1606
Местоденешна Словачка
Потписници Османлиско Царство
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Хабсбуршка монархија

Житваторокскиот договор бил потпишан на 11 ноември 1606 година преку кој завршила втората Долгата војна во Унгарија.

Според него, Османлиското Царство значително се проширила во Унгарија, но султанот го признал императорот како рамноправен. Освен тоа, тој го прифатил укинувањето на годишниот данок кои се плаќал од 1568 година. Договорот им забранил на Османлиите да ги ограбуваат териториите на Кралство Унгарија. Договорот бил потпишан од страна на султанот Ахмед I и по потпишувањето на овој договор се смета дека Османлиското Царство ја изгубила последната шанса за геополитичко проширување на сметка на Хабсбуршката династија.