Договор од Хамедан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договор од Хамедан

1727
Потпишан1727
Потписници Османлиско Царство
Персија

Договорот од Хамедан — мировен договор потпишан во 1727 година преку кој завршила Отоманско-персиската војна (1722–1727).

Според договорот од 1727 година, Ашраф Хотаки го признал поразот и станал вазал на Османлиите, а кон територијата на Османлиите биле приклучени цел западен и северен Иран.