Договор од Цариград (1590)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договор од Цариград

1590
Потпишан21 мај 1590
МестоЦариград, Османлиско Царство
Потписници Османлиско Царство
Персија

Договорот од Цариград — мировен договор потпишан на 21 мај 1590 година преку кој завршила третата Отоманско-персиската војна.

Според кој Персија ги признала османлиските освојувања. Таа се обврзила да ја прекине шиитската пропаганда на територијата на Османлиското Царство и истовремено да престане со гонењето на сунитите на сопствена територија. Отоманско-персиската војна привремено ги дислоцирала османските интереси во друга насока.