Договор од Цариград (1700)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договор од Цариград

1700
Потпишан1700
МестоЦариград
Потписници Османлиско Царство
Русија Царство Русија

Цариградскиот мировен договор — договор кој бил склучен на 3 јули 1700 година меѓу Османлиското Царство и Руското Царство и истиот ставил крај на Руско-турската војна.

Според договорот, Османлиите ги срушиле тврдините кои се наоѓале по долината на реката Днепар, Руската Империја го добила Азов и околината околу него, а Петар Велики ја осигурил неутралноста на Османлиското Царство во Големата северна војна.