Договор од Хотин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договор од Хотин

1621
Потпишан1621
МестоХотин, денешна Украина
Потписници Османлиско Царство
Полско-литванска Државна Заедница

Договорот од Хотин бил склучен по крајот на Битката кај Хотин помеѓу Полско-литванската Државна Заедница и Отоманското Царство во 1621 година. Со договорот бил ставен и крајот на Отоманско-полската војна (1620–1621).

Полско-литванската Државна Заедница била обврзана да не се меша во внатрешните работи на Молдавија а границите останале исти. Од друга страна било решено Козаците и Татарите да не влегуваат во двете земји и да вршат напади врз населението. По крајот на битката Осман II ги обвинил јаничарите за поразот и сакал да ги трансформира, но бил убиен.