Јашки мировен договор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договор од Јаш

1792
Типмировен договор
Потпишан9 јануари 1792
МестоЈаш
Странки
Јазицируски, отомански

Јашки мировен договормировен договор склучен по крајот на Руско-турската војна (1787-1792) меѓу Руската Империја и Османлиското Царство. Договорот бил склучен во градот Јаш во денешна Романија.

Договорот бил потпишан на 9 јануари 1792 година.

Според него, Крим и Очаков биле присоединети кон Русија, а границата помеѓу двете земји се поместила до реката Днестар. Освен тоа, Османлиите се откажале од Грузија.