Битолски Санџак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битолски Санџак
Manastir Sancağı
Санџак на Отоманското Царство
1465–1912
Знаме Грб
Знаме Грб
Местоположба на Битолски Санџак
Битолскиот Санџак на крајот на 19 век
Главен град Битола
Историја
 -  Основана 1465
 -  Укината 1912
Денес во Македонија, Грција

Битолски Санџак (турски: Manastir Sancağı) – санџак во Румелискиот Пашалак (1465–1867) и потоа во Битолскиот Вилает (1874–1912). Административното седиште било во Битола.

Подединици[уреди | уреди извор]

1880[уреди | уреди извор]

Во 1880 година Битолскиот Санџак ги опфаќал следните подединици наречени кази:[1]

И следните мудурлуци:

–1908[уреди | уреди извор]

Подединиците, кази, на Битолскиот Санџак ги опфаќале (пред 1908):[2]

Демографија[уреди | уреди извор]

1897[уреди | уреди извор]

Според рускиот конзул во Битолскиот Вилает, Александар Ростковски, вкупното население во 1897 година во санџакот изнесувало 308.996 жители, при што Ростковски населението го поделил во следните групи:[3]

 • Словени-егзархисти: 151.863
 • Словени-патријаршисти: 51.749
 • Словени-муслимани: 8.251
 • Албанци-муслимани: 45.259
 • Албанци-христијани: 723
 • Власи (Ароманци): 22.681
 • Турци, Отоманци: 24.923
 • Евреи: 4.270

1906/07[уреди | уреди извор]

Според отоманскиот попис од 1906/07 година, вилаетот имал вкупно население од 824.828 луѓе, етнички составено како:[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Vakalopoulos, Kostandinos A. Modern History of Macedonia (1830-1912), Thessaloniki, 1988, p. 75
 2. „Ottoman Provinces before 1908“ (PDF). Наводот journal бара |journal= (help)
 3. „Jedna statistika iz srednje Maćedonije“. Nova Iskra (15–16): 251. 26 July 1899.
 4. Kemal Karpat (1985), Ottoman Population, 1830-1914, Demographic and Social Characteristics, The University of Wisconsin Press, p. 168-169