Франческо Габриели

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Фолио 110 од „Пердувестата книга„ на Мекгил која прикажува сцена од комедија на Николо Барбиери во која се прикажува како на Спинета и пее серенада маскираниот Скапин (Скапино). Големиот број на инструменти што висат од дрвото укажуваат дека играчот е Франческо Габриели со сопругата Спинета.[1]

Франческо Габриели (1588–1636)[2] бил италијански глумец на жанрот комедија дел арте.[3] Тој бил особено познат како виртуоз музичар, кој бил успешен свирач на десетина музички инструменти.[4] Понекогаш му се припишува на создавањето на ликот Скапино, музичка (служничка) улога на т.н. ѕани, која тој всушност може да ја презел од Николо Барбиери.[5] Габриели првпат се појавил како член на трупата на Акчеси во 1612, потоа е евидентиран како член на Конфиденти, а во 1624 бил со Феделите во Париз (под раководство на Џован Батиста Андреини), пред повторното соединување на Акчеси.[6]

Во 1627 година Габриели дознал дека Војводата од Мантова бара друштво на глумци и напишал писмо од Ферара до Антонио Костантини, помошник на војводата, нудејќи му да го донесе неговото семејство и колеги свирачи да настапат во Мантова. Писмото открива многу за тешкотиите во создавањето на израмнет ансамбл и професионалните соперници меѓу глумците, истовремено во рамките и меѓу трупите.[7]

Франческо Габриели бил син на добро познатиот глумец на жанрот комедија дел арте Џовани Габриели (познат како Сивело).[8] Франческо се оженил со Спинета Локатели, глумица која се појавувала со него,[9] и тие имале неколку деца кои станаа глумци,[6] вклучувајќи ја и Џулија (забележана во Париз како Дијана во 1645 година).[4] Неизвесно е дали Џироламо Габриели (познат Панталоне) и Иполита Габриели (раководител на трупе во 1663 година) биле негови деца.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Item 132 (Minaggio 110) во McGill University Library, посетено на 2 април 2020; Katritzky 2006, стр. 245 and plate 294.
 2. Hartnoll 1985, стр. 311 ја датира "(1588–c. 1636)"; Richards & Richards 1990, стр. 58, ја датира неговата година на смрт во 1636 година.
 3. Lea 1934, стр. 490; Hartnoll 1983, стр. 311; Senelick 1995.
 4. 4,0 4,1 Senelick 1995.
 5. Hartnoll 1983, стр. 54, 311.
 6. 6,0 6,1 Hartnoll 1983, стр. 311.
 7. Писмо од 6 јануари 1627, препишано во Раси1897, vol. 1, part 2 (C–K), pp. 964–965; образложувано и преведено на англиски јазик од Ричардс & Ричардс 1990, стр. 123–126.
 8. Hartnoll 1983, стр. 311; Senelick 1995.
 9. Katritzky 2006, стр. 244–245 and plate 294.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Бергквист, Стивен А. (2014). „Скапино: Портрет на Франческо Габриели“, Музика во уметност: Меѓународен весник за музичка иконографија, том. 39, бр. 1–2, стр. 98–101. ISSN 1522-7464
  . 
 • Хартнол, Филис, уредник (1983). Придружник на Оксфорд во театарот (четврто издание). Оксфорд: Универзитетскиот печат на Оксфорд.   ISBN   9780192115461 .
 • М-р Катрицки (2006). Уметноста на Комедија: Студија во Комедија dell'Arte 1560-1620 со посебен осврт на визуелните записи . Амстердам; Ујорк: Родопи.   ISBN   9789042017986 .
 • Леа, Кетлин Маргерит (1934; реиздадена во 1962 година). Италијанска популарна комедија: студија во „Комедија дел Арт“, 1560-1620, со посебен осврт на англиската сцена, 2 тома, објавена во континуитет. Оксфорд: Клирендон Прес (1934), OCLC 1879518 . Ујорк: Расел и Расел (1962), OCLC 1134107 .
 • Раси, Лујџи (1897–1905) I Comici Italiani: Биографија, библиографија, иконографија, 3 тома. Фиренца: Фратели Бока. Каталог рекорд на HathiTrust .
 • Ричардс, Кенет; Ричардс, Лора (1990). Комедија Дел Арт: Историска документација . Оксфорд: Василиј Блеквел.   ISBN   9780631195900 .
 • Сенелик, Лоренс (1995). „Фамилија Габриели“, стр.   407 во Водичот за театарот во Кембриџ, ново издание, уредено од Мартин Банам. Кембриџ: Универзитетскиот печат на Кембриџ.   ISBN   9780521434379 .