Апсолутив

Од Википедија — слободната енциклопедија

Апсолутивниот случај ( скратено ABS ) е случај на именки на ергитивно-апсолутните јазици што генерално би биле предмет на интразитивни глаголи или предмети на преодни глаголи во преводните еквиваленти на номинативно-акузативни јазици како што е англискиот . [1]

На ерзативно-апсолутни јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Absolutive case definition at SIL Glossary of Linguistic Terms“. SIL International. Посетено на June 6, 2020.