Културно наследство на Македонија (список)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на објектите прогласени за културно наследство на Македонија според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН) заклучно со 30 септември 2014 г. Вкупно за културно наследство се прогласени 1235 објекти и места.

Спомениците се наведени по општини и под населените места (градови и села и сл.) кајшто се наоѓаат.

Општините Аеродром, Арачиново, Богданци, Боговиње, Босилово, Илинден, Кривогаштани, Македонска Каменица, Сопиште, Чешиново-Облешево и Шуто Оризари засега немаат заштитени споменици на културата.

Општина Населено место Објект Слика
Општина Берово Берово Куќа на ул. „Кочо Рацин“ бр. 11
Општина Берово Берово Манастир „Свети Архангел Михаил“ Berovo 2013 (2).JPG
Општина Берово Берово Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 127
Општина Берово Мачево Археолошко наоѓалиште „Мачевски Чуки“
Општина Пехчево Чифлик Археолошко наоѓалиште „Село“
Општина Битола Битола Стара Битолска Бања
Општина Битола Битола Јени амам
Општина Битола Битола Хераклеја Линкестис Ancientbitola.jpg
Општина Битола Битола Археолошко наоѓалиште „Хераклеја Линкестис“ – Вила Субурбана II – мозаик
Општина Битола Битола Битолски безистен Безистен Битола.JPG
Општина Битола Битола Зандан куле Кула „Зандан“.JPG
Општина Битола Битола Библиотека „Климент Охридски“ Maticna biblioteka Kliment Ohridski Bitola.jpg
Општина Битола Битола СОУ „Јосип Броз-Тито“ Gimnazija Josip Broz Tito Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Објект на Собранието на Општина Битола, ул. „Славко Лумбарко“ бр. 8 Објект на Собранието на општина Битола, ул.”Славко Лумбарко”бр.8.JPG
Општина Битола Битола Објект на Собранието на општина Битола, ул. „Кирил и Методиј“ бр. 6
Општина Битола Битола Поранешен објект на Народниот музеј
Општина Битола Битола Објект на Заводот за урбанизам Објект на Заводот за урбанизам, ул.”Климент Охридски”бб, Битола.jpg
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 21
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 7 Kuka na ul.Hristo Botev -Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 37 и ул. „Пеце Матичевски“ бр. 31 Kuka na ul Kliment Ohridskibr37 Bitola.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 32
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 38
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 108 Kuka na ul Kliment Ohridski br108 Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 80
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Томаки Димитровски“ бр. 24
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 85
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Димитар Илиевски – Мурато“ бр. 1
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 57
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 53
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 22
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 19
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 17
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 44
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 42
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 22 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.22.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 33 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.33.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 22
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 35
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 102 Kuka na ul.Kliment Ohridski br102 Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 30
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 51
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 35
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 94 Куќа на ул.„Кл.Охридски“ бр.94.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 96 Kuka na ul Kliment Ohridski br96 Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 98
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 100 Kuka na ul.Kliment Ohridski br100,Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Рузвелт“ бр. 16 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.16.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Елпида Караманди“ бр. 4
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 64
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Борка Левата“ бр. 6
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 78
Општина Битола Битола Куќа на ул. „11-ти Октомври“ бр.
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 8 Kuka na ul.Stevo Patako br8 Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Караорман“ бр. 9
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 5
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 3
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Охридска“ бр. 100
Општина Битола Битола Објект „Дом на ЈНА“ Bitola - panoramio (2).jpg
Општина Битола Битола Објект на Стопанска банка Objekt na stopanska banka-filijala Bitola,.jpg
Општина Битола Битола Објект на ОК на СКМ
Општина Битола Битола Објект на поранешната касарна „Стив Наумов“, ул. „Партизанска“ и ул. „Климент Охридски“ (сега ЗЗСК-Битола)
Општина Битола Битола Објект на Митрополијата Objekt na Mitropolijata Bitola002.jpg
Општина Битола Битола Објект на старата Општина
Општина Битола Битола Куќа на ул. Пецо Божиновски” бр. 11 – Меморијален музеј „Стив Наумов“ Memorijalem muzej Stiv Naumov-Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Спомен музеј
Општина Битола Битола Основно училиште „Кирил и Методиј“ Osnovno uciliste Kiril i Metodij Bitola (2).jpg
Општина Битола Битола Спомен чешма во дворот на поранешната богословија
Општина Битола Битола Саат-кула Саат кула и фонтана.jpg
Општина Битола Битола Старо градско јадро Staro gradsko jadro Bitola018.jpg
Општина Битола Битола Адвентистичка црква Адвентистичка црква, ул.”Ленинова” бр.37.JPG
Општина Битола Битола Црква „Св. Димитриј“ Crkva Sv.Dimitrie Bitola003.jpg
Општина Битола Битола Црква „Св. Богородица“ Bitolj - crkva svete bogorodice.jpg
Општина Битола Битола Битолска чаршија Čaršija.JPG
Општина Битола Битола Џамија „Коџа кади“ Djamija Kodja Kadi-Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Џамија „Хамза-беј“ Djamija Hamza Bej-Bitola.jpg
Општина Битола Битола Ајдар-кади џамија Hajdar Kadi Mosque (Bitola).jpg
Општина Битола Битола Јени џамија Jeni djamija Bitola (6).jpg
Општина Битола Битола Исак џамија Bitola 037.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 102 со спомен плоча за Милтон Манаки Куќа на ул.”Маршал Тито” 102 (со спомен плоча за Милтон Манаки), Битола 005.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Далматинска“ бр. 18
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 6 Kuka na ul.Slavko Lumbarko br6 Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 26 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 26, Битола 001.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Браќа Мингови“ бр. 5
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методи“ бр. 14 Ul.Kiril i Metodij14 Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Титов Велес“ бр. 3 и 5
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 179 и ул. „Браќа Мингови“
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 110 Kuka na bul Prvi maj br110 Bitola,(6).jpg
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 112 Kuka na bul Prvi maj br112,Bitola(9).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Београдска“ бр. 8 Kuka na ul.Beogradska br.8, Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Трст“ бр. 3
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 86 Kuka na ul.Nikola Tesla br86 Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Београдска“ бр.21 Kuka na ul.Beogradska br.21, Bitola (1).jpg
Општина Битола Битола Археолошко наоѓалиште „Гургур Тумба“
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 3 Kuka na Ul. Dobrivoe Radosavljevic br3 Bitola (3).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 2
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 103 Kuka na ul.Nikola Tesla br103 Bitola (2).jpg
Општина Битола Битола Амбиентална улица „Широк сокак“
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 58
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 56
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 54 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.54, Битола 003.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42, Битола 004.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-а Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42а, Битола 003.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 44-а
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 52
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 48
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 32
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 34
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 37
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 46
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 65
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 28 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 28, Битола 001.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 30
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-б
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 41
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 49
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 77
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стерјо Георгиев“ бр. 40
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 43 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 43, Битола 003.jpg
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 126 и 126-а Kuka na bul Prvi maj br126 Bitola (2).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268 Куќа на ул.„Солунска“бр.268.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268
Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први Мај“ бр. 53 Kuka na bul Prvi maj br53,Bitola(1).jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 111
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 82
Општина Битола Битола Магаза на ул. „27 март“ бр. 3 и ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 4 Куќа на ул.„27-ми Март“ бр.3.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 99 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.99, Битола 005.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 97 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.97.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 84-а Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.84-а.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 88 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.88.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 103 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.103.JPG
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 105 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.105, Битола 005.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 109 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.109, Битола 001.jpg
Општина Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосавњевиќ“ бр. 6
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 67
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 90
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 61
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 45
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 6
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 26 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.26.JPG
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 7 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.7.JPG
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 24 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.24.JPG
Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 3 Куќа на ул.„Славко Лумбарко“ бр.3.JPG
Општина Битола Буково Археолошко наоѓалиште „Тумба“
Општина Битола Велушина Велушка Тумба
Општина Битола Велушина Археолошко наоѓалиште „Света Богородица Пречиста“
Општина Битола Велушина Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Crkva Uspenie na Presveta Bogorodica Velusina (5).jpg
Општина Битола Велушина Манастир „Свети Ѓорѓи“ Dvor na crkvata Sv Georgi Velusina.jpg
Општина Битола Гопеш Црква „Свето Преображение“ Црква Св.Богородица,Гопеш.jpg
Општина Битола Канино Тумба
Општина Битола Крстоар Манастир „Свети Христофор“
Општина Битола Породин Тумба
Општина Битола Рамна Раменска Тумба
Општина Битола Рамна Раменски Грамади
Општина Битола Српци Висои
Општина Битола Српци Грамадиште
Општина Битола Трн Тумба
Општина Битола Цапари Црква „Св. Петка“
Општина Битола Оптичари Тумба
Општина Битола Долно Егри Тумба
Општина Битола Средно Егри Лагитница
Општина Битола Средно Егри Црква „Св. Архангел Михаил“
Општина Битола Маловиште Куќа на Ванку на Папе
Општина Битола Стрежево Кале
Општина Битола Градешница Црква „Св. Димитриј“
Општина Новаци Мегленци Археолошко наоѓалиште „Мегленски Крст“
Општина Новаци Зовиќ Тумба Чебрен
Општина Новаци Кајмакчалан Црква „ Св. Петар“ Sv. Petar na Kajmakčalan.jpg
Општина Могила Могила Тумба
Општина Могила Беранци Црквиште
Општина Македонски Брод Белица Црква „Св. Никола“ Трпезарија на црквата „Св. Никола“ - Белица.jpg
Општина Македонски Брод Бенче Црква „Св. Архангел Михаил“
Општина Македонски Брод Брезница Црква „Успение на Пресвета Богородица“
Општина Македонски Брод Ижиште Црква „Св. Никола“ Црква во село Ижиште.jpg
Општина Македонски Брод Модриште Црква „Св. Атанасиј Велики“ Modrishtacrkva2.jpg
Општина Македонски Брод Здуње Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ во селото Здуње 3.jpg
Општина Македонски Брод Здуње Црква „Св. Петар и Павле“
Општина Македонски Брод Самоков Црква „Св. Атанасиј“
Општина Македонски Брод Требино Црква „Света Богородица“ Bogorodica od Brod 26.JPG
Општина Македонски Брод Требино Црква „Св. Димитриј“ Црква „Св. Димитриј“ - Требино.jpg
Општина Пласница Пласница Црква „Св. Никола“
Општина Валандово Валандово Стакина Чешма
Општина Валандово Валандово Исар Кале Исар Кале Валандово.jpg
Општина Валандово Градец Градиште
Општина Валандово Дедели Каракуш
Општина Валандово Марвинци Исар
Општина Валандово Удово Спомен-костурница Викиекспедиција Бојмија 230.jpg
Општина Виница Виница Виничко кале Виничка тврдина 2.JPG
Општина Виница Виница Горица
Општина Виница Виница Куќа на Ќазим бег
Општина Гевгелија Гевгелија Сува Река
Општина Гевгелија Гевгелија Вардарски Рид Forum 02484.JPG
Општина Гевгелија Гевгелија Гевгелиски амам Stariot Turski Amam vo Gevgelija. jpg.JPG
Општина Гевгелија Гевгелија Железничка станица Град Гевгелија, Македонија 50 - panoramio.jpg
Општина Гевгелија Гевгелија Музеј „Митко Зафиров“
Општина Гевгелија Гевгелија Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 170
Општина Гевгелија Гевгелија Андреев конак
Општина Гевгелија Гевгелија Библиотека „Гоце Делчев“
Општина Гевгелија Гевгелија Камгов конак
Општина Гевгелија Гевгелија Зграда на Општина Гевгелија Општина Гевгелија (Зградата).JPG
Општина Гевгелија Гевгелија Вила Тина
Општина Гевгелија Гевгелија Гевгелиска чаршија Град Гевгелија, Македонија 18 - panoramio.jpg
Општина Гевгелија Конско Училишна зграда Konjsko, uciliste, 1931.jpg
Општина Гевгелија Миравци Археолошко наоѓалиште „Градишор/Мрамор“
Општина Гевгелија Прдејци Археолошко наоѓалиште „Бистерна“
Општина Гевгелија Прдејци Археолошко наоѓалиште „Ветка црква“
Општина Гевгелија Смоквица Црква „Св. Димитриј“ Викиекспедиција Бојмија 115.jpg
Општина Гевгелија Смоквица Агова чешма
Општина Дојран Стар Дојран Дојрански амам
Општина Дојран Стар Дојран Саат-кула Саат Кулата во Стар Дојран.jpg
Општина Дојран Стар Дојран Црква „Св. Илија“ St. Elijah Church - Dojran (4).jpg
Општина Дојран Нов Дојран Археолошки комплекс (населба и некропола) „Топлец“
Општина Гостивар Гостивар Спомен-костурница
Општина Гостивар Гостивар Куќа на ул. „Кочо Зази“ бр. 85
Општина Гостивар Гостивар Куќа на ул. „Иво Рибар Лола“ бр. 80
Општина Гостивар Гостивар Бегова куќа Жолтата куќа - Гостивар.jpg
Општина Гостивар Гостивар Куќа на ул. „Слободан Поповски“ бр. 1
Општина Гостивар Гостивар Саат-кула Clock Tower in Gostivar.jpg
Општина Гостивар Равен Археолошко наоѓалиште „Кале“
Општина Врапчиште Врапчиште Градиште
Општина Маврово и Ростуша Битуше Куќа на партизанската печатница „Гоце Делчев“ Партизанска печатница „Гоце Делчев“ - Битуше.jpg
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа на Партенија Зографски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа на Ѓорѓи Пулевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Иљо Ванковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Митре и Велимир Чанговски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Иљо Ванковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Пејчин Томовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Иљо и Стрезо Цубалевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Велимир Гиновски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Глигор Тулевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Милош и Динго Меловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Нико и Славко Филиповски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Алекса Муратовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Трајче Чапаровски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Митре Тортевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Мане Шулевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Косто Шаклевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Ристе и Блаже Миловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Симон Поповски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Петре Лукановски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Методија Секуловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Кузе Фрчковски Куќа с.Галичник фам. Фрчковски.JPG
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Јаков Денковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Дамјан Голчевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Јаков Тримчески
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Ѓорѓи Чалчевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Василко и Трајан Крцковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Петре и Миле Желчевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Јосе Пљачковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Ристе Чоланчески
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Доксим и Ефто Чадловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Ѓорѓе Карановски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Борис и Томо Бундалевски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Иљо Филиповски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Меле Граорковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Ристе Бужаровски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Ристе и Никола Ванковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Кире Томовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Веле Венковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Никола Николовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Ѓорѓи и Деспот Филиповски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Ладе и Веле Лакински
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Јаков и Васе Бундовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Кире Крцковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Никола Куковски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Доксе Љоновски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Јован Муратовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Славко Брезовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Тодор и Русе Миц(к)овски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Меле и Ристе Куцуловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Павле Цинцаровски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Динго Чаловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Борис и Трајче Филиповски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Русе Геговски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Тофе Кецкаровски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Блаже Шотаровски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Деспот и Мето Чаловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственици Кузе и Вељо Чаловски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Стрезо Бундовски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Куќа – сопственик Јован Синокаповски
Општина Маврово и Ростуша Галичник Галичник Куќа во Галичник 102.jpg
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Јован Негриовски


Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Илија Тортевски
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Биљали Амдија
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Осман Имери (Бојаџи)
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Петко Деспотовски
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Лиман Суљоски
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Усни Амзовски и Шефкија Суљовски
Општина Маврово и Ростуша Јанче Куќа – сопственик и корисник Лидија Лиман
Општина Маврово и Ростуша Ростуша Бигорски манастир 200п
Општина Маврово и Ростуша Ростуша Куќа – сопственици Василко и Трајан Круковски
Општина Маврово и Ростуша Ростуша Стара болница Викиекспедиција Река 49.jpg
Општина Маврово и Ростуша Кичиница Рурална целина Кичиница Kičinica (2).jpg
Општина Маврово и Ростуша Лазарополе Црква „Св. Ѓорѓи“ Church of St. George in Lazaropole.JPG
Општина Маврово и Ростуша Никифорово Археолошко наоѓалиште „Борче/Свети Пантелејмон“
Општина Маврово и Ростуша Селце Црква „Св. Илија“ Црквата во Селце.jpg
Општина Маврово и Ростуша Тресонче Црква „Св. Петар и Павле“ Црквата Свети Петар и Павле - с. Тресонче.JPG
Општина Маврово и Ростуша Тресонче Црква „Св. Никола“ Црквата „Св. Никола“ - с. Тресонче.JPG
Општина Дебар Дебар Нов амам
Општина Дебар Дебар Стар амам Debarski banji, mineralni, 1920ti.jpg
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „ЈНА“ бр. 33
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „ЈНА“ бр. 33
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Петре Поповски“ бр. 9
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Лиман Каба“ бр. 22
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Црн Дрим“ бр. 32
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Братство – единство“ бр. 31
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Здравко Чочковски“ бр. 226
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Црн Дрим“ бр. 26
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Павле Чиковски“ бр. 221
Општина Дебар Дебар Куќа на ул. „Јордан Зафировски“ бр. 9
Општина Дебар Дебар Црква „Св. Петка“ Sv. Petka vo Debar (3).JPG
Општина Дебар Дебар Инќар џамија „Инкјар џамија“ 03.jpg
Општина Дебар Гари Рурална целина Гари Во Гари 3.jpg
Општина Дебар Рајчица Црква „Св. Варвара“ Sv.Varvara-Rajchica-MK.JPG
Општина Дебар Рајчица Рајчки манастир Manastirot vo Rajcica 16.JPG
Општина Дебар Џепиште Римска црква
Општина Центар Жупа Горенци Горенички мост
Општина Центар Жупа Коџаџик Меморијален центар „Коџаџик“ Ali Riza Efendi memorial house in Kodzadzik, Macedonia.JPG
Општина Делчево Драмче Црква „Св. Архангел Михаил“ Arhangelmihail6.jpg
Општина Делчево Разловци Црква „Св. Константин и Елена“ Поглед на црквата во Разловци.jpg
Општина Делчево Селник Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ во село Селник (3).jpg
Општина Демир Хисар Журче Амбар
Општина Демир Хисар Журче Журчевски манастир 67 1 монастырь Журче.jpg
Општина Демир Хисар Обедник Влашки гробишта
Општина Демир Хисар Слепче Црква „Св. Јован Претеча“ ManastirSlepce.JPG
Општина Демир Хисар Смилево Историска целина Muzej Smilevo.jpg
Општина Демир Хисар Жван Топлички манастир Топлички манастир.jpg
Општина Демир Хисар Жван Црква „Св. Димитриј“
Општина Демир Хисар Жван Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Железник Дополнителни 06.jpg
Општина Демир Хисар Слоештица Црква „Св. Атанасиј“
Општина Демир Хисар Вирово Стопанска целина, стопански објекти – валавици Викиекспедиција Железник 137.jpg
Општина Демир Хисар Железнец Рурална целина село Железнец Викиекспедиција Железник 55.jpg
Општина Кавадарци Бегниште Црква „Свети Ѓорѓи“ (Полошки Манастир) Sveti gjorgi.JPG
Општина Кавадарци Ваташа Куќа на Страшо Пинџур
Општина Кавадарци Ваташа Споменик на 12-те ваташки младинци
Општина Кавадарци Ваташа Моклишки манастир
Општина Кавадарци Дабниште Црква „Св. Богородица“
Општина Кавадарци Драдња Црква „Св. Никола“
Општина Кавадарци Дреново Црква „Св. Богородица“ - Дреново
Општина Кавадарци Кавадарци Маркова кула Маркова кула в Кавадарци на стара османска картичка.jpg
Општина Кавадарци Кавадарци Куќа на ул. „Браќа Џунови“ бр. 12
Општина Кавадарци Ресава Археолошко наоѓалиште „Градот“
Општина Росоман Манастирец Средновековна кула
Општина Кичево Кичево Китино Кале Китино кале.jpg
Општина Кичево Кичево Спомен-костурница Spomen-kosturnica u Kičevu.JPG
Општина Кичево Кичево Куќа на НОБ
Општина Кичево Кичево Музеј „Западна Македонија во НОВ“ Kichevo X11.JPG
Општина Кичево Кичево Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 58
Општина Кичево Кичево Куќа на ул. „29 Ноември“ бр. 32
Општина Кичево Кичево Куќа на ул. „Тане Целески“ бр. 19–21
Општина Кичево Кичево Станбен објект на ул. „Јанко Михајловски“ бр. 11–13
Општина Кичево Кичево Кичевска чаршија
Општина Кичево Лазаровци Црква „Св. Ѓорѓи“
Општина Кичево Подвис Стара училишна зграда Викиекспедиција во Копачка 268.jpg
Општина Кичево Цер Археолошко наоѓалиште „Црквиште/Зад Забел“
Општина Кичево Цер Спомен-гробница на Христо Узунов Викиекспедиција во Копачка 12.jpg
Општина Кичево Цер Црква „Мицеви“
Општина Кичево Цер Црква „Св. Никола“ Викиекспедиција во Копачка 07.jpg
Општина Кичево Цер Црква „Св. Спас“
Општина Кичево Цер Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција во Копачка 45.jpg
Општина Кичево Манастирско Доленци Кичевски манастир Church of the Presentation of the Theotokos Kičevo Monastery 01.JPG
Општина Кичево Јагол Доленци Археолошки локалитет „Суви ливади“
Општина Кичево Миокази Градиште
Општина Кичево Вранештица Св. Илија
Општина Кичево Вранештица Св. Ѓорѓи
Општина Кичево Длапкин дол Св. Ѓорѓи
Општина Кичево Вранештица Чукаре
Општина Кочани Кочани Средновековна кула Srednovekovna kula kocani.jpg
Општина Кочани Кочани Саат-кула Srednovekovna kula vo Kocani1.jpg
Општина Кочани Кочани Споменик на слободата Spomenik kocani.JPG
Општина Кочани Костин дол Стопанска целина, стопански објекти на воден погон
Општина Зрновци Мородвис Мородвис
Општина Кратово Коњух Црква „Св. Ѓорѓи“ Св. Ѓорѓи-Коњух (Транупара) 11.jpg
Општина Кратово Кратово Кула „Симиќева“
Општина Кратово Кратово Кула „Асад“
Општина Кратово Кратово Хаџи Костова кула Kratovo vo 2010 (67).JPG
Општина Кратово Кратово Крстева кула Една од кулите во Кратово.JPG
Општина Кратово Кратово Емин-бегова кула
Општина Кратово Кратово Златкова кула
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Коце Харалампиев“ бр. 1, ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 58
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Христијан Тодоровски – Карпош“ бр. 1
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 5
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 56
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 80
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 61
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 59
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 66
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Планинска“ бр. 17
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 17
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 22
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Гоце Делчев“ (или „Ѓуро Салај“) бр. 4
Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Цветко Танев“
Општина Кратово Кратово Гровчански Мост
Општина Кратово Кратово Чаршиски Мост
Општина Кратово Кратово Јокчиски Мост Јокширски мост и куќа со традиционална градба во Кратово.JPG
Општина Кратово Кратово Радин Мост Радин Мост во Кратово 1.JPG
Општина Кратово Кратово Горен Мост
Општина Кратово Кратово Аргулички Мост Аргулички мост.JPG
Општина Кратово Кратово Ајдучка чаршија
Општина Кратово Кратово Стар Ан
Општина Кратово Кратово Црква „Св. Јован Крстител“ Задната страна на црквата „Св. Јован Крстител“ - Кратово.jpg
Општина Кратово Кратово Соколова куќа
Општина Кратово Шлегово Камени споменици околу Гробјанската црква „Свети Никола“ Шлегово (6).JPG
Општина Кратово Шопско Рудари Црква „Св. Никола“
Општина Крива Паланка Варовиште Осоговски манастир View of Osogovo Monastery, Macedonia.JPG
Општина Крива Паланка Дурачка Река Валавици на Дурачка река
Општина Крива Паланка Крива Паланка Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 13
Општина Крива Паланка Крива Паланка Многуаголна крепост
Општина Крива Паланка Крива Паланка Црква „Св. Димитриј“ St-Dimitar-of-Kriva-Palanka.jpg
Општина Крива Паланка Трново Црква „Св. Никола“ Поглед на црквата „Св. Никола“ во селото Трново.jpg
Општина Ранковце Милутинце Градиште
Општина Ранковце Опила Градиште
Општина Ранковце Псача Црква „Св. Никола “ ЕкспедицијаРанковце82.jpg
Општина Ранковце Гиновци Црква „Св. Никола “
Општина Ранковце Петралица Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква Свети Ѓорѓи село Петралица.jpg
Општина Крушево Алданци Градиште
Општина Крушево Бучин Стар мост
Општина Крушево Крушево Куќа на Никола Карев
Општина Крушево Крушево Куќа на Никола Карев
Општина Крушево Крушево Куќа на Крушевската Република
Општина Крушево Крушево Работилница за оружје Krushevo - bullet foundry - P1100249.JPG
Општина Крушево Крушево Споменик „Илинден“ Ilinden-spomenikot.jpg
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 4
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 14
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 27
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 32
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 67
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 56
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 68
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 65
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 52
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 55
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 28
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 30
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 38
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 6
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 34
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 32
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 28
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 16
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 18
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Илинденска“” бр. 100
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Илинденска“” бр. 101
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 17
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 16
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 29
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 1
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 28
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 15
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтимов“ бр. 63
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Никола Ѓурковиќ“ бр. 11
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Шула Мина“ бр. 34
Општина Крушево Крушево Куќа на Градскиот Народен Комитет
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 13
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 29
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „8-ми Септември“ бр. 23
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доага“ бр. 66
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 25
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 15
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтим“ бр. 20
Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 22
Општина Крушево Крушево Иконостасот од црквата „Св. Јован Крстител“
Општина Крушево Крушево Спомен куќа на Тоше Проески Memorial complexes 12.jpg
Општина Крушево Крушево Дом на културата „Наум Наумовски – Борче“ Kruševo - panoramio (7).jpg
Општина Крушево Крушево Музеј на НОВ
Општина Крушево Белушино Црква „Св. Никола“
Општина Куманово Куманово Црква „Св. Никола“ Sv.Nikola-kambanarija-Kumanovo.JPG
Општина Куманово Куманово Спомен-костурница „Спомен костурница“ 04.jpg
Општина Куманово Куманово Куќа на ул. „Моша Пијаде“ бр. 138
Општина Куманово Куманово Куќа на Христијан Тодоровски – Карпош
Општина Куманово Куманово Споменик на Револуцијата Spomenik na Revolucijata.JPG
Општина Куманово Куманово Татар Синан Бег џамија Татар Синан Бег Џамија“ 18.jpg
Општина Куманово Довезенци Црква „Св. Спас“
Општина Куманово Табановце Џамија Коџа Мехмед Бег Tabanovce-Mosque-B&W.jpg
Општина Липково Матејче Жеглиговски манастир Oltar Matejče.jpg
Општина Липково Матејче Црква „Св. Ѓорѓи“
Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Зебрњак Зебрњак, Старо Нагоричане 07.jpg
Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Костоперска Карпа Викиекспедиција Козјачија 183.jpg
Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ - Младо Нагоричане 4.jpg
Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ - Младо Нагоричане 2.jpg
Општина Старо Нагоричане Старо Нагоричане Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Козјачија 056.jpg
Општина Старо Нагоричане Старо Нагоричане Забелски манастир Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Забелскиот манастир 4.jpg
Општина Старо Нагоричане Кокино Кокино Kokino opservatorija.JPG
Општина Старо Нагоричане Челопек Црква „Св. Троица“
Општина Старо Нагоричане Жегљане Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Козјачија 128.jpg
Општина Старо Нагоричане Орах Црква „Св. Никола и Св. Ѓорѓи“ Church of St.George and St. Nikolas (village Orah).jpg
Општина Старо Нагоричане Стрезовце Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ во селото Стрезовце.jpg
Општина Неготино Долни Дисан Археолошки локалитет „Два гроба“
Општина Неготино Неготино Саат-кула 200п
Општина Неготино Неготино Споменик на Револуцијата
Општина Демир Капија Демир Капија Археолошки комплекс „Демир Капија“
Општина Демир Капија Демир Капија Мелница „Бошава“
Општина Демир Капија Демир Капија Хидроцентрала „Дошница“
Општина Демир Капија Демир Капија Стопански комплекс „Винарска визба“
Општина Охрид Охрид Воска амам
Општина Охрид Охрид Ески амам
Општина Охрид Охрид Антички театар Ohrid amphitheatre.jpg
Општина Охрид Охрид Ески амам
Општина Охрид Охрид Ески амам
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет „Гробница-Видобишта“
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет „Козлук“
Општина Охрид Охрид Манчевци Манчевци (7).JPG
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет Хермелија („Габавци“, „Патерица“, „Амбарџица“)]]
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет „Свети Еразмо“
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет „Краѓулевци“
Општина Охрид Охрид Галерија на икони Blagovestenie.jpg
Општина Охрид Охрид Гроб на Глигор Прличев Гробот на Григор Прличев.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на Христо Узунов Куќата на Христо Узунов.JPG
Општина Охрид Охрид Спомен могила на Славеј Планина
Општина Охрид Охрид Куќа на Глигор Прличев Ohrid Parlichev house.jpg
Општина Охрид Охрид Заедничка гробница на паднатите борци во НОБ
Општина Охрид Охрид Спомен плоча на паднатите професори и ученици во НОБ од охридската гимназија на ул. „Димитар Влахов“ бр. 75
Општина Охрид Охрид Куќа со спомен плоча на ул. „Климентска“ бр. 75
Општина Охрид Охрид Спомен плоча на карпата кај „Баирот“
Општина Охрид Охрид Дрво „Кочеџик“ во комплексот „Св. Климент“
Општина Охрид Охрид Куќа на Кадри Шех
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Коста Рацин“ бр. 31
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 54
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 52
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 26
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 14
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Жуков“ бр. 38
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Жуков“ бр. 31
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 1
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 2
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент“ бр. 21
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 44
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 50
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 62 Куќата на Робевци во целост.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 59
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 67
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр.
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 2
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 20
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 3
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 29 Куќа во Охрид 02.JPG
Општина Охрид Охрид Куќа на МАНУ Robevci 01.JPG
Општина Охрид Охрид Работничко училиште Ohrid X (66).JPG
Општина Охрид Охрид Музеј на Словенска писменост Старо Климентово училиште 01.JPG
Општина Охрид Охрид Стар град Ohrid architecture 4.JPG
Општина Охрид Охрид Саат-кула Охридската Саат Кула.JPG
Општина Охрид Охрид Самуилова тврдина Tvrdinata i znameto.JPG
Општина Охрид Охрид Теќе „Зејнел Абедин Паша“ Xhamia e Zejnel Abedin Pashës në Ohër 6.JPG
Општина Охрид Охрид Турбе на Синан Челеби „Синан Челеби“ 01.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ St.-Panteleymon-Ohrid.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Челница“ Св. Богородица Челница 03.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Мал Св. Врачи 01.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Димитриј“ 24 2 храм св вмч Димитрия.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Болничка“ Ohrid - Bolnička - P1100813.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Болнички“ Sv. Bogorodica Bolnicka.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Пресвета Богородица Перивлептос“ 24 1 храм Богородица Перивлепта.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Климент Охридски“ Mal Sv. Kliment 04.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Јован Канео“ Jovan Kaneo.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Света Софија“ St.-Sophia-Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Константин и Елена“ Crkva Sv. Car Konstantin i Carica Elena, Ohrid, Macedonia.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Каменско“ The main entrance of St. Mary Assumption Kamensko Church, Ohrid, Macedonia.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Геракомија“ Sv. Nikola Gerakomija 03.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Арбанашки“
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Чудотворец“ Church of St Nicholas the Wonderworker in Ohrid 4.JPG
Општина Охрид Охрид Алипашина џамија Ohrid - downtown - P1100792.JPG
Општина Охрид Охрид Ајдарпашина џамија Xhamia e Hajdar Pashës në Ohër 1.JPG
Општина Охрид Охрид Хаџидургт-пашина џамија HDR Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Хаџихамза-пашина џамија Ohrid - downtown - P1100787.JPG
Општина Охрид Охрид Охридско природно и културно-историско подрачје
Општина Охрид Охрид Охридско Кале/Горни Сарај Ohrid Fortress 1918 Foto.jpg
Општина Охрид Охрид Базилика „Плаошник“ Plaošnik 06.jpg
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет „Свети Ѓорѓи“ кај Студенчишта Ранорхистијанска базилика, арх локалитет Св. Ѓорѓи Студенчишта 04.jpg
Општина Охрид Охрид Археолошки локалитет „Плаошник“ Plaosnik i ezero.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. 40 Севастиски Маченици“ Sts. Forty Martyrs of Sebaste Church in Ohrid 03.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 55
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 30 Ohrid, basta mestskeho opevneni.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Големи Свети Врачи“ Golemi Vrači Ohrid (1).jpg
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Димче Маленко“ бр. 12
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 1 03526-Ohrid (15632163133).jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 5
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Димитар Влахов“ бр. 35
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 112 Ohrid Center 3.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 48
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 3
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 104 и 106 Town of Ohrid - panoramio - Colin W (1) Crop 2.jpg
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 41 и 43 Ohrid, street 2 Crop.jpg
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 102 Ohrid (1).JPG
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 4
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 1 Ohrid X (48).JPG
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Цар Самоил“ бр. 8 и 10 Magaza on 8-10 Tsar Samuil Street, Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 66
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Димитар Влахов“ бр. 37
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 5
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 16
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 167
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 5
Општина Охрид Охрид Архитектонски објект на ул. „Нада Филева“ Св.Сава,Охрид.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Георгиј“ Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола“ Crkva Sv.Nikola-Ohrid.jpg
Општина Охрид Студенчишта Базилика Студенчишта Studenchishta Mosaic.JPG
Општина Охрид Велестово Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Church-Velestovo.JPG
Општина Охрид Коњско Црква „Св. Стефан“ Св. Стефан-2016 (23).JPG
Општина Охрид Љубаништа Манастир „Св. Наум“ MonastryStNaum.JPG
Општина Охрид Пештани Црква „Св. Богородица Пештанска“ Freska-Bogorodica Peštanska.jpg
Општина Охрид Пештани Залив на Коските Museum on Water 4 (by Pudelek), Ohrid.JPG
Општина Охрид Долно Лакочереј Црква „Св. Еразмо“
Општина Охрид Долно Лакочереј Археолошки локалитет „Кулиште – Градиште“
Општина Охрид Трпејца Црква „Св. Богородица“ Manastir sv. Zaum - panoramio.jpg
Општина Охрид Лескоец Црква „Св. Спас“ Црквата Св. Наум Охридски Лескоец 03.jpg
Општина Охрид Косел Споменик Рашанец, Прентов мост
Општина Охрид Косел Црква „Св. Никола“
Општина Охрид Косел Градиште
Општина Охрид Куратица Гробница на паднатите борци во НОБ
Општина Дебарца Белчишта Споменик на слободата, братството и единството на бригадите Spomenik palim borcima-Belcista.jpg
Општина Дебарца Белчишта Основно училиште
Општина Дебарца Белчишта Куќа со спомен плоча
Општина Дебарца Велмеј Археолошки локалитет „Кутлина – Блато“
Општина Дебарца Велмеј Црква „Св. Богородица Пречиста Ќелија“ Church of St Bogorodica Kelia-Velmej.jpg
Општина Дебарца Врбјани Црква „Св. Ѓорѓи“
Општина Дебарца Врбјани Споменик на паднатите борци од НОБ Vrbjani spomenik na NOB borci.jpg
Општина Дебарца Годивје Црква „Св. Ѓорѓи“
Општина Дебарца Горно Средоречие Археолошки локалитет „Зла страна“
Општина Дебарца Злести Црква „Св. Богородица“
Општина Дебарца Издеглавје Црква „Св. Никола“
Општина Дебарца Лешани Црква „Сите Светители“ Викиекспедиција Дебарца 98.jpg
Општина Дебарца Лешани Лешанска воденица
Општина Дебарца Оздолени Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Дебарца 191.jpg
Општина Дебарца Слатино Основно училиште
Општина Дебарца Сливово Спомен чешма
Општина Дебарца Црвена Вода Основно училиште
Општина Дебарца Турје Црква „Св. Богородица“
Општина Дебарца Горенци Археолошки локалитет „Сува Чешма, Три Чељусти, Вртуљка“
Општина Дебарца Горенци Требеништа (некропола) Trebenishta mask Grave 1.JPG
Општина Дебарца Горенци Требенишко Кале
Општина Прилеп Прилеп Амам
Општина Прилеп Прилеп Турска бања Турска бања - Прилеп 2.JPG
Општина Прилеп Прилеп Куршумли ан Prilep, Macedonia (FYROM) - panoramio (4).jpg
Општина Прилеп Прилеп Комплекс Варош Prilep odozgora.jpg
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 3 - за налани
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 1
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 3 - за налани
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 5
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Блаже Крсточанец“ бр. 2
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 14
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 12
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 10
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 11
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 5
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 3
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 10
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „29 ноември“ бр. 4
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Рампе Стојаноски“ бр. 25
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Рампе Стојаноски“ бр. 23
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 11
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 13
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 17
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 за трукерај
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 19 – касапница
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 21
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 23а
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 25
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 25а
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 33
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 27
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 35
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 37
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 5
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 7
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 9
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 17
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 17
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 3
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 7
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 19
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 21
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 23
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 27
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 1
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Херој Карпош“ бр. 13
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 23
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 22
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 13
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 16
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 17
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 18
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 19
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 11
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 9
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 20
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 21
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 34
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 32
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 30
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 24
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Гоце Делчев“ бр. 7
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 17
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 16
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 24
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 25
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 9
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 12
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 13
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 14
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 23
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 22
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 29
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 30
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 21
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 28
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 20
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 27
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 19
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Јане Сандански“ бр. 26
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 13
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 11
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 10
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 9
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 6
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 1
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 2
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 3
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 4
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 5
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 6
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 21
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 19
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 17
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 23
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 24
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 31
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 25
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 18
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 38
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 36
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 32
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Караорман“ бр. 38
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 10/а
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 10
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 3
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 11
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 4
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 12
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 5
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 14
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 6
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 18
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 7
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 20
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 8
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 22
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 1
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 9
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 2
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 5
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 6
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 7
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 8
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 9
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 11
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 14
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 15
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 18
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 19
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 21
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 25
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 12
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Стив Наумов“ бр. 12а
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 6
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 6а
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Цветан Димов“ бр. 2
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 78
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 47
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 60
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 48
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 70
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 52
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 49
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 54
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 54
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 62
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 64
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 70
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 72
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 50
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 66
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 56
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 76
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 74
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 68
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 58
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 52
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 45
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 43
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 35
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 37 – продавница
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 37 - фризерски салон
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 39
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 33
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Илинденска“ бр. 31
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Лазо Попоски“ бр. 14
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Ленинова“ бр. 114
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Орце Николов“ бр. 6
Општина Прилеп Прилеп Дуќан на ул. „Борка Талески“ бр. 33
Општина Прилеп Прилеп Куќа на Кузман Јосифоски – Питу
Општина Прилеп Прилеп Могила на непобедените Могила на непобедените во Прилеп.jpg
Општина Прилеп Прилеп Саат кула Islamic religious buildings 27.JPG
Општина Прилеп Прилеп Прилепска чаршија
Општина Прилеп Прилеп Чарши џамија Bazaar Mosque , Čarši Džamija Prilep 3.jpg
Општина Прилеп Прилеп Скршена џамија
Општина Прилеп Прилеп Меморијален музеј „11 Октомври“ Меморијален музеј “11-ти Октомври 1941“ IMG 4856.jpg
Општина Прилеп Прилеп Маркови Кули Маркови - кули - Прилеп.JPG
Општина Прилеп Варош Црква „Св. Никола“ Frescos from St. Nicholas of Varoš 0103.JPG
Општина Прилеп Варош Црква „Св. Димитриј“ Црква "Св. Димитрија", Варош.jpg
Општина Прилеп Варош Црква „Св. Атанасиј“ Црква Св. Атанас, Варош, Прилеп IMG 4703.jpg
Општина Прилеп Варош Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква “Св. Богородица Пречиста“.jpg
Општина Прилеп Варош Црква „Св. Петар и Павле“ Црква Св.Петар и Павле, Варош-Прилеп.jpg
Општина Прилеп Варош Црква „Св. Архангел Михаил“ Sv. Arhangel, Varoški.jpg
Општина Прилеп Прилеп Црква „Св. Благовештение“ Црква “Благовештение“.jpg
Општина Прилеп Прилеп Згради на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј – Прилеп “НУ ЗЗСК и МУЗЕЈ ПРИЛЕП“.jpg
Општина Прилеп Дабница Трескавец Treskavec-MKD.JPG
Општина Прилеп Чепигово Стибера
Општина Прилеп Бешиште Чебренски манастир Monastery St. Dimitrija Solunski - Cebren near Zovic.jpg
Општина Прилеп Манастир Манастирски манастир Поглед на задниот дел на манастирот „Св. Никола“ - Манастир.jpg
Општина Прилеп Манастир Црква „Св. Богородица“
Општина Долнени Слепче Манастир Слепче со манастирската црква „Свети Никола“ и конаците
Општина Долнени Зрзе Зрзевски манастир Zrze Monastery.jpg
Општина Долнени Зрзе Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Зрзе 6.jpg
Општина Долнени Костинци Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Црква Рождество на Пресвета Богородица - Костинци 01.JPG
Општина Долнени Дебреште Градиште
Општина Долнени Небрегово Спомен дом „Блаже Конески“ Спомен дом на Блаже Конески 3.jpg
Општина Долнени Житоше Црква „Св. Атанасиј Житоечки“
Општина Пробиштип Лесново Лесновски манастир Поглед на Лесновскиот манастир.jpg
Општина Пробиштип Злетово Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Sv. Bogorodica od Zletovo 13.JPG
Општина Пробиштип Злетово Црква „Св. Трифун“
Општина Радовиш Радовиш Радовишко Кале
Општина Радовиш Радовиш Куќа на Ристо Консулов
Општина Радовиш Радовиш Црква „Св. Илија“
Општина Радовиш Радовиш Радовишко турбе
Општина Конче Конче Црква „Св. Стефан“ ЕкспедицијаЛакавичко 90.jpg
Општина Ресен Асамати Ружин Гроб
Општина Ресен Болно Родна куќа на Мито Богоевски
Општина Ресен Јанковец Куќа - Јанковец
Општина Ресен Ресен Ресенски сарај Сарај, Ресен 04.jpg
Општина Ресен Ресен Тарачева куќа
Општина Ресен Голем Град Црква „Св. Петар
Општина Ресен Курбиново Црква „Св. Ѓорѓи“ Kurbinovo 1.jpg
Општина Ресен Коњско Село Коњско
Општина Ресен Сливница Сливнички манастир Slivnicki-Manastir-MKD.jpg
Општина Ресен Грнчари Црква „Св. Илија“
Општина Ресен Брајчино Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Преспа 99.jpg
Општина Свети Николе Амзабегово Археолошки локалитет „Барутница“
Општина Свети Николе Буриловци Црква „Св. Никола“ Sv. Nikola - Burilovci oltar freska 5.jpg
Општина Свети Николе Горобинци Археолошки локалитет „Руг Баир“
Општина Свети Николе Свети Николе Стара Општинска зграда
Општина Лозово Ѓуземелци Црква „Св. Ѓорѓи“
Општина Студеничани Горно Количани Старо училиште
Општина Студеничани Маркова Сушица Црква „Св. Никола Николимуки“ Sv. Nikola Nikolimuki - Markova Sušica 04.JPG
Општина Студеничани Маркова Сушица Марков манастир Marko-Monastery-church.jpg
Општина Петровец Дивле Црква „Успение на Пресвета Богородица“
Општина Петровец Катланово Маркови Кули Markovi Kuli - Letevci 1.jpg
Општина Петровец Блаце Црква „Св. Георги Победоносец“ Sv.Georgi-s.Blace-MK.JPG
Општина Сарај Матка Црква „Св. Андреја“ St.andrea crop.jpg
Општина Сарај Матка Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Црква Св. Богородица - Матка.jpg
Општина Сарај Глумово Спомен гробница на паднатите борци
Општина Сарај Шишево Шишевски манастир Sv.Nikola-Shishevo.jpg
Општина Сарај Шишево Црква „Св. Атанасиј“ Crkva-Sv.Atanasij-Shishevo.jpg
Општина Сарај Сарај Хусеин Шах џамија Hüseyin Şah Mosque in Saraj.jpg
Општина Чучер-Сандево Кучевиште Црква „Св. Спас“
Општина Чучер-Сандево Кучевиште Кучевишки манастир Manastir Sv.Arhangeli (Mihail i Gavril)- Kuceviste 100 5839.JPG
Општина Чучер-Сандево Побожје Побошки манастир Manastir Sv.Bogorodica- Pobozje, konak 100 5747.JPG
Општина Чучер-Сандево Побожје Црква „Св. Петка“
Општина Чучер-Сандево Бањане Манастир „Благовештение Богородично“
Општина Чучер-Сандево Бањане Црква „Св. Илија“
Општина Чучер-Сандево Бањане Црква „Св. Ѓорѓи“
Општина Чучер-Сандево Горњане Манастир „Св. Никита“
Општина Чучер-Сандево Бразда Бразданска гробница
Општина Чучер-Сандево Чучер-Сандево Куќа на Александар Урдаревски - Станко
Општина Чучер-Сандево Чучер-Сандево Споменик на Александар Урдаревски
Општина Зелениково Таор Археолошки локалитет „Тули“
Општина Зелениково Зелениково Археолошки локалитет „Слатина“
Општина Зелениково Зелениково Црква „Св. Ѓорѓи“ Crkva Sv. Gorgi-Gradovci-MK.JPG
Општина Гази Баба Булачани Црква „Успение на Пресвета Богородица“
Општина Гази Баба Гази Баба Турски гробишта
Општина Гази Баба Гази Баба Турбе на кралската ќерка Gazi Baba 07.05 (38).jpg
Општина Гази Баба Гази Баба Чешма на ул. „Челопек“
Општина Гази Баба Гази Баба Турбе на Ашик Челеби
Општина Гази Баба Раштак Црква „Св. Спас“ Царски двери - Св. Спас (Раштак) 01.jpg
Општина Бутел Раштак Комплекс Партизански гробишта
Општина Бутел Љубанци Манастир „Св. Никола“
Општина Бутел Љубанци Црква „Св. Никола“
Општина Бутел Љуботен Црква „Св. Никола“
Општина Бутел Радишани Црква „Св. Никола“ Crkva-Sv.Nikola-Radisani-MK.JPG
Општина Бутел Радишани Црква „Св. Ѓорѓи“ Crkva-Sv.Gjrogji-Radishani-MK.JPG
Општина Ѓорче Петров Орман Археолошки локалитет „Брест“
Општина Ѓорче Петров Кучково Црква „Св. Ѓорѓи“ Kučkovki manastir (11).jpg
Општина Карпош Бардовци Хавзипашини конаци Havzipasini konaci-Porta.jpg
Општина Карпош Горно Нерези Црква „Св. Пантелејмон“ Church of St. Panteleimon (Nerezi).jpg
Општина Карпош Злокуќани Скупи
Општина Карпош Карпош Куќа на ул. „Кнез Хацон“ бр. 2
Општина Карпош Карпош Спомен гробница на Кузман Јосифовски - Питу
Општина Карпош Карпош Државен архив на Република Македонија – Одделение Скопје Arhiv Skopje.JPG
Општина Кисела Вода Драчево Археолошки локалитет „Пеленица“
Општина Кисела Вода Скопје Куќа на ул. „Ѓорѓи Димитров“ бр. 37
Општина Центар Скопје Стара нова бања Остатоци од амамот „Стара нова бања“.jpg
Општина Центар Скопје Остатоци од амам кај Султан Муратова џамија
Општина Центар Скопје Даут-пашин амам Skopje-Daut Pashin Hamam.jpg
Општина Центар Скопје Ѓулчилер амам Остатоци од Ѓулчилер (Шенѓул) амам.jpg
Општина Центар Скопје Чифте амам National Artgallery of Republic of Macedonia (Skopje).JPG
Општина Центар Скопје Куршумли ан Kurshumli-An-Skopje-MK.JPG
Општина Центар Скопје Сули ан Suli han.JPG
Општина Центар Скопје Капан ан Капан ан 2.jpg
Општина Центар Скопје Скопски аквадукт Skopski-Akvadukt-MK.jpg
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 53
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Пајко Маало“ бр. 14
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Славеј Планина“ бр. 2
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Охридска“ бр. 4
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „8-ма Ударна Бригада“ бр. 22
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „150“ бр. 15
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „178“
Општина Центар Скопје Стара турска пошта Зграда на Старата турска пошта во Скопје.jpg
Општина Центар Скопје Ристиќева палата Risticpalace.JPG
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Првомајска“ бр. 41
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Севастополска“ бр. 5
Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Цетинска“ бр. 2
Општина Центар Скопје Споменик на паднатите борци
Општина Центар Скопје Споменик на Гоце Делчев Goce Delcev Sk.jpg
Општина Центар Скопје Турбе на Југит Паша бег
Општина Центар Скопје Вилаетски конак „Уќумат“ Зграда на Вилаетскиот конак „Уќумат“ во Скопје.jpg
Општина Центар Скопје Феудална кула Feudalna Kula Skopje 02.JPG
Општина Центар Скопје Камен мост Stonebridgeskopje.JPG
Општина Центар Скопје Саат-кула Saat Kula-Sultan Muratova Dzamija -Skopje (27).JPG
Општина Центар Скопје Скопско Кале Spomenik palim borcima-Belcista.jpg
Општина Центар Скопје Адем баба-теќе
Општина Центар Скопје Рифаи теќе
Општина Центар Скопје Дебар Маало Wood monument in Debar Maalo in Skopje.jpg
Општина Центар Скопје Централно градско подрачје II
Општина Центар Скопје Црква „Св. Спас“ Skopje $ (60).JPG
Општина Центар Скопје Црква „Св. Димитар“ St. Demetrious Church (Skopje) (18).JPG
Општина Центар Скопје Скопска чаршија Skopje OldBazaar.jpg
Општина Центар Скопје Џамија Худаверди
Општина Центар Скопје Џамија Хаџи Балабан Џамија Хаџи Балабан во Скопје.jpg
Општина Центар Скопје Џамија Хатунџиклер
Општина Центар Скопје Џамија Дуќанџик Џамија Дуќанџик.jpg
Општина Центар Скопје Иса-бегова џамија Isa bey mosque skopje 10.jpg
Општина Центар Скопје Џамија Кебир Мехмед Челеби
Општина Центар Скопје Мурат-пашина џамија Џамија „Мурат Паша“ 09.jpg
Општина Центар Скопје Алаџа џамија Isak Bey Turbe Aladja Mosque Skopje.JPG
Општина Центар Скопје Јахја-пашина џамија Јахја-паша.jpg
Општина Центар Скопје Султан-муратова џамија Skopje, razglednica so Sultan Muratova dzamija, 1931.jpg
Општина Центар Скопје Мустафа-пашина џамија Mustafa-pasina.png
Општина Центар Скопје Турбе на Исхак-бег Турбе на Исхак-бег (2016).jpeg
Општина Центар Скопје Турбе на Шејх Медах баба Остатоци од гробот на Јигит-паша.jpg
Општина Центар Скопје Комплекси од станбени објекти кај Султан Муратова џамија
Општина Центар Скопје Кури чешма
Општина Центар Скопје Чешма на улица „110“
Општина Центар Скопје Чешма кај Стара нова бања
Општина Центар Скопје Зграда на музејот на македонската борба Skopje - Museum of the Macedonian Struggle.jpg
Општина Центар Скопје Зграда на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ НУБСК-Поглед.jpg
Општина Центар Скопје Зграда на Државниот архив на Република Македонија
Општина Центар Скопје Зграда на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“
Општина Центар Скопје Зграда на „Вардар филм“
Општина Центар Скопје Спомен-куќа на Мајка Тереза Спомен куќа на Мајка Тереза 17.jpg
Општина Центар Скопје Зграда на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Bibl Braka Miladinovci.jpg
Општина Центар Скопје Зграда на Музејот на Македонија Museum of Macedonia 11.jpg
Општина Центар Скопје Зграда на Музејот на современа уметност Muzej na sovremenata umetnost - Skopje (2).jpg
Општина Чаир Скопје Соук чешма
Општина Чаир Скопје Топанска чешма
Општина Чаир Скопје Куќа на ул. „Јајце“ бр. 146
Општина Чаир Скопје Куќа на Јашар-бег
Општина Струга Враниште Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ 01.jpg
Општина Струга Горна Белица Црква „Св. Петка“ Црква Св. Петка (Параскева) во Горна Белица.JPG
Општина Струга Калишта Црква „Св. Атанасиј“