Општина Старо Нагоричане

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Општина Старо Нагоричане

Map of Staro Nagoričane Municipality.svg

Знаме на Општина Старо Нагоричане Грб на Општина Старо Нагоричане
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Старо Нагоричане
Површина 433,41 км²
Демографија
Население 4.840 жители
- проценка од 31.12.2015 4.012[1] жители
Густина на население 11,17 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Жаклина Јовановска[2]
Совет 9 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Општина Старо Нагоричане 1303 Старо Нагоричане
Телефон 031 495-333
Портал Службен портал
Карта на Општината.
Демографска карта на Општината.

Општина Старо Нагоричанеопштина во Северна Македонија. Центар на општината е селото Старо Нагоричане. Општина Старо Нагоричане како општина е формирана 1996 година,во неа гравитираат 39 населби.Во општината постојат 43 архиелошки наоѓалишта, 14 некрополи, 6 архелошки објекти и 2 осамени наоди. Археолошките наоѓалишта потекнуваат од следните хронолошки периоди: неолит, енеолит, брозено време, железно време, рана антика, римски период, доцна антика и среден век.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општина Старо Нагоричане се наоѓа во североисточниот регион во Република Македонија. Во општина Старо Нагоричане се наоѓаат селата: Алгуња, Аљинце, Арбанашко, Бајловце, Брешко, Буковљане, Војник, Враготурце, Врачевце, Дејловце, Длабочица, Добрача, Драгоманце, Дренок, Жегљане, Жељувино, Канарево, Карловце, Коинце, Кокино, М’гленце, Макреш, Малотино, Младо Нагоричане, Никуљане, Облавце, Орах, Осиче, Пелинце, Пузајка, Рамно, Руѓинце, Старо Нагоричане, Степанце, Стрезовце, Стрновац, Цветишница, Цвиланце и Челопек (Кумановско).

Историja[уреди | уреди извор]

До 1965 година на сегашната општинска територија постоела општина Старо Нагоричане којашто е укината од страна на тогашната власт. Со новиот закон за територијална организација од 1996 година, општина Старо Нагоричане е возобновена и како општински центар е земено с. Старо Нагоричане, односно искористена е истата општинска зграда во којашто функционирала општината до 1965 година.[3]

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Во Општината Старо Нагоричане се наоѓаат следните основни училишта:


Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Во рамките на општината се наоѓаат следниве знаменитости:

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]


Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]