Општина Чучер-Сандево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Општина Чучер-Сандево

Map of Čučer Sandevo Municipality.svg

Знаме на Општина Чучер-Сандево Грб на Општина Чучер-Сандево
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Чучер-Сандево
Површина 240,78 км²
Демографија
Население 8.493 жит.
- проценка од 31.12.2016 9.993 жит.
Густина 35,27 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Јован Пејковски
Совет 11 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Чучер-Сандево, ул. „Четири воденички“ б.б. с. Мирковци
Телефон 02 2666-157
Факс 02 2667-353
Мреж. место Службен портал
Карта на Општина Чучер-Сандево со селските атари.
Демографска карта на општина Чучер-Сандево со селските атари.

Општина Чучер-Сандево (српски: Општина Чучер-Сандево; албански: Komuna e Çuçer-Sandevës) — општина во Северна Македонија. Центар на општината е селото Чучер-Сандево. Ова е рурална општина сместена под падините на Скопска Црна Гора. Населена е со население од мешан етнички состав, предоминантно Македонци, Срби и Албанци.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општинатата Чучер-Сандево се наоѓа на падините на Скопска Црна Гора, на север од Скопје. Таа зафаќа површина од 235 km² и има 8.493 жители.

Во состав на општината има повеќе села, од кои најголеми се Бразда, Глуво, Сандево, Мирковци, Чучер, Бањане, Горњане, Кучевиште, Побожје и други. Покрај овие населени места, во општината има и три поголеми викенд населби: Бродец, Сенора и Голиово.

Историja[уреди | уреди извор]

Општината како посебна единица на локалната самоуправа била формирана во 1996 година. Во атарот на селото се наоѓа изворот на стариот римски водовод со кој преку аквадуктот се снабдувале со вода римските касарни.

Името на Сандево е добиено од народниот херој од Втората светска војна, Александар Урдаревски-Санде.

Во селото Чучер е родена познатата уметничка Зорка Ацковиќ-Метикош, интерпретатор на македонски народни песни и ора, која преку својата работа во познатиот македонски ансамбл за народни песни и ора „Танец“, придонела за негување и зачувување на македонското национално културно богатство.

Општината е богата и со многубројни манастири и цркви како што се св. Илија, св. Никита, св. Троица, св. Арангел. За љубителите на планините и убавата природа тука е и планината Скопска Црна Гора која нуди безброј трим патеки за планинарење и излетнички места.

Економија[уреди | уреди извор]

Во општината како најразвиена стопанска гранка е земјоделието, потоа рудникот Бањани, како и повеке приватни фирми: браварски, тулани, столарски, градежни стоваришта, ресторани, трговија и др.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, Општина Чучер-Сандево брои 8.493 жители, чии етнички состав е:[1]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 4.019 47,3
Албанци 1.943 28,6
Турци 0 0,0
Роми 23 0,23
Власи 16 0,16
Срби 2.426 28,9
Бошњаци 0 0,00
други 105 1,2
религија вкупно
Православни 6.428
Муслимани 1.954
Католици 8
Протестанти 0
Други 103


Јазик вкупно
Македонски 5.431
Албански 1.944
Турски 0
Ромски 24
Влашки 10
Српски 1.005
Бошњачки 0
Други 79

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Во Општината Чучер-Сандево се наоѓаат следните основни училишта:

Во основното училиште Кирил и Методиј (со едно подрачно училиште) учат вкупно 253 ученици во 18 паралелки. Наставата се одвива во две смени, и се следи на два јазика, на македонски јазик и на српски јазик.
Тоа се наоѓа во Сандево а го сочинуваат и две подрачни училишта, во Долно Блаце и во Горно Блаце. Училиштето „Александар Урдаревски“ е изградено во 1963 година. Подрачното училиште во Долно Блаце е изградено во 1979, а во Горно Блаце во 1951. Вкупниот број на ученици кои го посетуваат ова училиште е 438, од прво до осмо одделение. Наставата се одвива во две смени во централното и една смена во подрачните училишта со вкупно 37 вработени (наставен и ненаставен кадар). Во основното училиште „Александар Урдаревски“ (со двете подрачни училишта) учат вкупно 438 ученици во 24 паралелки.
Во основното училиште „Михаљ Грамено“ (со двете подрачни училишта) учат вкупно 215 ученици во 15 паралелки.

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Чучер-Сандево е Јован Пејковски кој бил реизбран како независен кандидат на локалните избори од 2017 година за трет мандат од четири години.[2] Советот на општина Чучер-Сандево е составен од 11 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 3 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 2 места
  ДУИ: 1 место
  АА: 1 место
  Независни: 4 места

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Секоја година во август во село Глуво се одржува Меморијален турнир Љубомир Рајчевски-Рајче во чест на истоимениот долгогодишен фудбалер на ФК Вардар. Главен покровител на турнирот се граѓаните на село Глуво.

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]