Општина Могила

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Могила
Општина Могила 03.JPG

Зградата на општина Могила
Map of Mogila Municipality.svg

Знаме на Општина Могила Грб на Општина Могила
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште село Могила
Површина 251,2 км²
Демографија
Население 6.710 жители
- проценка од 31.12.2016 6.171 жители
Густина на население 26,25 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Јасмина Гулевска
Совет 11 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Општина Могила 7216 Могила
Телефон 047 296-466
Факс 047 296-466
Портал Службен портал
Карта на општина Могила со селските атари.
Демографска карта на општина Могила со селските атари.

Општина Могила е општина во југозападна Македонија. Центар на општината е селото Могила.

Географиja[уреди | уреди извор]

Могила лежи во Пелагониската рамнина, претежно јужно од реката Шемница, односно помеѓу стариот пат Битола-Прилеп (сега регионален пат Р-106) и Река Црна на просечна надморска височина од 583 м. Општина Могила е средноголема рурална општина, зафаќа површина од 251,2 км2 и се наоѓа во југозападниот дел на Р. Македонија. Според апсолутната надморска височина, се вбројува во општините со малку потпросечни вредности во државата. Всушност, територијата на оваа општина зафаќа простор во средишните делови на Битолското Поле, а населбите се наоѓаат распоредени во сливното подрачје на Црна Река и долното течение на нејзината десна притока Шемница и лежат во нивните алувијални делови.

Има правец на протегање северозапад – југоисток. Од север се граничи со општините Демир Хисар, Крушево и Кривогашатани, од исток и југоисток со општините Прилеп и Новаци, од југи од запад со општината Битола.

Има прилично добра географска положба и сообраќајна поврзаност, бидејќи низ нејзиниот централен дел минува магистралниот патен правец Е – 106 и железничката пруга Битола – Прилеп. Исто така, од големиот градски центар Битола , централната населба Могила се наоѓа на оддалеќеност од само 10 км.

Вкупната територија на општината зафаќа 22363 ха, а ја сочинуваат кататастарските општини на 23 села и тоа:

-Могила = 2571,39 ха, -Беранци = 2018,52 ха, -Вашарејца =706,81 ха, -Горна и Долна Чарлија =1089,06 ха, -Долно Српци =2371,16 ха, -Ивањевци =1725, 72 ха, -Лознани =906,94 ха, -Новоселани =534,19 ха, -Подино =629,82 ха, -Радобор =860, 31 ха, -Свето Тодори =1118,31 ха, -Трновци =1165,51 ха, -Добрушево =1649,16 ха, -Дедебалци =1207,88 ха, -Мусинци =1157,55 ха, -Ношпал =1047,80 ха, -Мојно =1335,90 ха, -Алинци =394,22 ха, -Путурус =645,20 ха, -Црничани =1251,59 ха, -Трап =622, 68 ха, -Будаково =562,69 ха, Вкупно во општина Могила =22363,7 ха

Оддалеченост на населените места во општина Могила од центарот на општината с. Могила

Могила: Алинци 11 км, Беранци 10 км, Будаково 9 км, Вашарејца 12 км, Г. и Д. Чарлија 7,5 км, Дедебалци 11 км, Добрушево 12,5 км, Д. Српци 13 км, Ивањевци 16 км, Лознани 15 км, Мојно 21,5 км, Мусинци 18 км, Ношпал 15,2 км, Новоселани 18 км, Путурус 15 км, Подино 21 км, Радобор 5 км, Св. Тодори 22 км, Трап 8 км, Трновци 24 км, Црничани 16 км,

Историja[уреди | уреди извор]

Пелагониската котлина е една од најголемите котлини во Македонија која го зафаќа нејзиниот југозападен дел. Могила се наоѓа во средишниот дел на Пелагонија на десетина километри североисточно од Битола. Први истражувачки чекори на праисторија во овој крај на Пелагонија се направени во периодот помеѓу двете светски војни што се состоеле во мали ископувања. Во периодот од 1973 година па до денес со цел да се утврди бројот на наоѓалишта, Заводот, Музеј и Галерија од Битола изврши ископувања на теренот и откри повеќе праисториски локалитети, почнувајќи од неолитот, енеолитот, бронзено, па се до крајот на железното доба. Од сите истражувања и ископувања во Пелагонија може да се констатира дека праисториските наоѓалишта – тумби најзастапени се во населбата Могила. Тоа се вештачки височинки, создадени од натрупување на слоеви на кои се формирале населбите. Селото Могила, најверојатно и името го добило по повеќето тумби-могили распоредени по целото село. За селото Могила првите податоци ги сретнуваме за време на владеењето на Византија, XI и XII век. во документите, преписките на Теофилакт Охридски (Охридски Архиепископ). Селото Могила се споменува како стопанство на Охридската црква. Во првите турски документи од 15 век 1467-68 год. "Опширни пописни дефтери" селото Могила се споменува како мезра Могилани, односно село Могила и брои 103 семејства. Во повоениот период после 1944 година формирана е Могилската општина како една од петнаесетте новоформирани на подрачјето на Битола. Во неа влегувале пет села: Долно Оризари, Горно Оризари, Карамани, Трн и Могила.

Стопанство[уреди | уреди извор]

Општина Могила е земјоделска општина каде што најмногу се произведуваат житариците и полјоделските култури, но не помалку е застапено и сточарството. Од индустриските објекти позначајна е фабриката за производство на готова животинска храна лоцирана во населбата Радобор. На атарот на Општина Могила стопанисува ЗК Пелагонија и тука се наоѓа најголемата сточарска фарма со околу 800 молзни крави.

Структурата на бизнис секторот во Општина Могила ja сочинуваат 180 активни фирми, сите во приватна сопственост. 137 од нив се регистрирани како ДООЕЛ, 43 како трговец поединец. Најголемиот број од нив се занимаваат со трговија на мало ( продавници ) и со земјоделско – сточарска дејност.

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, Општина Могила брои 6710 жители, чиј етнички состав е:[1]

Општествени установи[уреди | уреди извор]

Самоуправа и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Могила е Јасмина Гулевска од редовите на СДСМ. Таа била избрана на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[2] Советот на општина Могила е составен од 11 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 4 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 3 места
  НДМ: 1 место
  Независни: 3 места

Галерија[уреди | уреди извор]

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

  • Културно лето

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]