Општина Долнени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Долнени

Map of Dolneni Municipality.svg

Знаме на Општина Долнени Грб на Општина Долнени
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Долнени
Површина 412,43 км²
Демографија
Население 13.568 жит.
- проценка од 31.12.2016 14.107 жит.
Густина 32,90 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Џемил Ќамили
Совет 15 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Долнени 7504 Долнени
Телефон 048 453-210
Мреж. место Службен портал
Карта на општина Долнени со селските атари.
Демографска карта на општина Долнени со селските атари.

Општина Долнениопштина во Западна Македонија. Центар на општината е селото Долнени.

Географиja[уреди | уреди извор]

Историja[уреди | уреди извор]

Економија[уреди | уреди извор]

Заклучно со 2017 година, во Општина Долнени биле активни 197 деловни субјекти, од кои 151 микро, 45 мали и 1 среден.[1] Главна стопанска гранка во Општина Долнени е земјоделството, особено производство на тутун, пченица и јачмен.

Произведени жита, индустриски, градинарски и фуражни растенија во Општина Долнени во 2017 година[2]
Култура Произведено

(тони)

Вкупно во

Македонија (тони)

Удел

(%)

Пченица 12 018 200 112 6,01
Јачмен 3 693 93 666 3,94
Пченка 663 120 156 0,55
Тутун 4889 22 885 21,36
Компир 1 235 177 721 0,69
Кромид 917 56 259 1,63
Грав 43 4 867 0,88
Пиперки 2 822 175 100 1,61
Бостан 907 121 168 0,75
Луцерка 1 212 98 083 1,24

Транспорт[уреди | уреди извор]

Низ Општина Долнени поминуваат следниве патишта:

Р1 регионални патишта:

Регионален пат 1303: Прилеп-Македонски Брод-Кичево.

Р2 регионални патишта:

Регионален пат 2335: Вашарејца-Бучин-Обршани-Кривогаштани-Ропотово.
Регионален пат 2336: Стари Град-Богомила-Ропотово.

Р29 регионални патишта:

Регионален пат 29375: Костинци-Манастир Св. Преображение (Зрзе).

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, во Општина Долнени живееле 13.805 жители.[3][4]

Народ Процент
Македонци 35.90%
Албанци* 26.65%
Турци* 19.14%
Роми 0.10%
Власи 0.00%
Срби 0.12%
Бошњаци 17.54%
други 0.55%

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Долнени е Џемил Ќамили од редовите на ДУИ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[5] Советот на општина Долнени е составен од 15 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 3 места
  ДУИ: 3 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 2 места
  АА: 2 места
  БЕСА: 1 место
  ДПА: 1 место
  ДПТ: 1 место
  Независни: 2 места

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Активни деловни субјекти по големина, по општини, по години, состојба 31 декември“ (на македонски). Државен завод за статистика на Република Македонија. http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__DelovniSubj__AktDelovniSubjekti/325_DelSub_Op_03AcDSbG_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=66690ef2-9cd0-4994-856e-c224ed3625f5. посет. 2 август 2018 г. 
  2. Полјоделство, овоштарство и лозарство, 2017. Државен завод за статистика на Република Македонија. 2018. ISBN 9786082272948. http://www.stat.gov.mk/Publikacii/5.4.18.01.pdf. 
  3. „Население“. Општина Долнени. http://www.opstinadolneni.gov.mk/index.php?p=1&l=1. 
  4. „Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години“ (на македонски). Државен завод за статистика на Република Македонија. http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef. посет. 2 мај 2018 г. 
  5. „Заклучок за конечност на резултати од гласањето во вториот круг на Локалните избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. http://www.sec.mk/zakluchok-za-konechnost-na-rezultati-od-glasanjeto-vo-vtoriot-krug-na-lokalnite-izbori-2017/. посет. 3 декември 2017 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]