Општина Гази Баба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Општина Гази Бабаопштина во состав на Град Скопје.

Гази Баба

Map of Gazi Baba Municipality, Macedonia.svg

Знаме на Општина Гази Баба Грб на Општина Гази Баба
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Скопје
Површина 110,86 км²
Демографија
Население 72.617 жители
- проценка од 31.12.2016 76.926[1] жители
Густина на население 655,03 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Борис Георгиевски[2]
Совет 27 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Општина Гази Баба 1000 Скопје
Телефон 02 3226-655
Факс 02 3231-258
Портал Службен портал

Географиja[уреди | уреди извор]

Се наоѓа во северниот дел на Р. Македонија и се простира во источниот дел од скопската котлина и градот Скопје. Поголемиот дел од територијата во централниот, југозападниот и јужниот дел се наоѓа во рамница под обработлива површина (65% од вкупната територија) со неколку височини, во северниот дел од општината кај паркот шума Гази Баба и во централниот дел во месноста Камник, и планински дел (Скопска Црна Гора) во источниот дел од општината. Се граничи со скопските општините: на север со Бутел и Чаир, на запад со Центар и Аеродром, на југ со Илинден и Петровец, и на исток со Арачиново и Липково. Пречникот на простирање на Општината исток-запад изнесува 10 км, а север-југ 15 км.

Површина: 92км2, голем дел од таа површина припаѓа на руралниот дел од општината, со 65% обработливо земјиште од вкупното земјиште на територијата на Општина Гази Баба.

Историja[уреди | уреди извор]

Просторот на кој се протега општината, со своите географски и стратешки обележја, се среќава низ речиси сите епохи.

Откривањето на археолошкото наоѓалиште "Тумба Маџари" од младото камено време (неолит), укажува на фактот дека на овие простори се живеело и се творело од самиот почеток на човештвото. Од наодите откриени во населбата се истакнуваат керамички модели на куќи оформени во вид на фигура на жена, кои во современото живеење на Општина Гази Баба стануваат дел од идентитетот и симболите на општината.

Името на Општина Гази Баба доаѓа од тогаш познатиот османлиски поет Ашик Челеби - Гази Баба кој живеел во периодот на 14 век.

Подоцна низ вековите, територијата на која се протега денешната општина била препознатлива и како место кое изобилува со верски објекти и богати извори на вода.

Од современата историја на Општина Гази Баба за одбележување е повторното нејзино формирање на 3 ноември 1976 година, со што станува конститутивна организациона единица на градот Скопје. Од тогаш тој ден претставува патронен празник на општината.

Со осамостојувањето на Република Македонија Општина Гази Баба станува дел од главниот град на Републиката и негова комуникациска и сообраќајна порта.

Историски села[уреди | уреди извор]

На територијата на општината се наоѓа и историското село Виниче, на еден километар источно од с. Црешево.

Економија[уреди | уреди извор]

Општина Гази Баба е најголемата индустриска зона на градот Скопје и Република Македонија, и на нејзина територија се создава третина од општествениот производ на Република Македонија. Бруто домашниот производ по жител изнесува 11.964 USD (според попис од 2002г.). Квалитетно земјиште, поволна сообраќајна положба и вкупна комунална инфраструктура, стручна работна сила, научни, образовни, здравствени и други институции, потоа традиција во одвивање на одделни дејности, како и големината и квалитетот на економската структура, се битни потенцијали во развојната стратегија на Општина Гази Баба како дел од градот Скопје.

Демографија[уреди | уреди извор]

Број на жители: 72.222 (според пописот од 2002г.), и според бројот на жители претставува една од поголемите општини во Република Македонија.

Демографската структура на општината според етничката припадност: Македонци 73,5%, Албанци 17,3%, Срби 2,9%, Роми 2,9%, Турци 0,8%, Власи 0,3%, и останати 1,3%.

Просечна возраст: На населението е 32,9 години, до 20 години 31,3 %, до 40 години 62,6%, 60 години и повеќе 10,3%.

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Во 2017 година, општината Гази Баба имала вкупно 1.018 вработени, од кои 109 биле вработени во општинската администрација, а останатите во општинските јавни претпријатија.[3] Градоначалник на општина Гази Баба е Борис Георгиевски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години. Советот на општина Гази Баба е составен од 27 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  ВМРО-ДПМНЕ: 14 места
  СДСМ: 12 места
  БЕСА: 1 место

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Збратимени Општини[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]