Општина Ресен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Општина Ресенопштина во југозападна Македонија. Центар на општината е градот Ресен.

Ресен

Map of Resen Municipality.svg

Знаме на Општина Ресен Грб на Општина Ресен
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Ресен
Површина 550,77 км²
Демографија
Население 16.825 жит.
- проценка од 31.12.2016 16.313 жит.
Густина 30,55 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Живко Гошаревски
Совет 15 члена
Контактни податоци
Седиште Плоштад Маршал Тито 20 7310 Ресен
Телефон 047 454-450, 047 451-524, 047 451-800
Факс 047 452 200
Мреж. место resen.gov.mk Службен портал
Е-пошта е-пошта
Карта на општина Ресен со селските атари.
Демографска карта на општина Ресен со селските атари.

Географиja[уреди | уреди извор]

Книга „Населбите во Преспа“ (Кликни на сликата за да се отвори и чита во целост)

Општината Ресен се наоѓа во Преспанската Котлина, во југозападниот дел на Република Македонија и опфаќа површина од 739 км2. Поделена на копно со 562 км2 и вода со 177 км2, претставува посебна просторна целина, која географски се простира околу пресекот на 41-от степен СГШ и 21-от степен ИГД.

Општината Ресен се граничи со општините Охрид, Битола и Демир Хисар. Во општина Ресен евидентирани се 44 топоними на места, од кои 43 се рурални, од нив 39 активни и 4 неактивни и една урбанизирана средина.

Демографија[уреди | уреди извор]

Население во минатото
ГодинаНас.±%
194823.137—    
195324.400+5.5 %
196123.730−2.7 %
197123.840+0.5 %
198125.360+6.4 %
199123.533−7.2 %
199417.681−24.9 %
200216.825−4.8 %
Забелешка: Податоците се однесуваат на населените места во Општина Ресен според административната поделба од 2004 година.
Извор: Државен завод за статистика на Република Македонија

Според пописот од 2002 година во општина Ресен живеат 16.825 жители од кои 50,3% женско население а 49,7% машко население,. Населението е распоредено во 4.847 домаќинства и 8.215 станови, со просечен број на членови во домаќинство 3,5 и просечна населеност од 23 жители на 1км2. Според национална структура:[1]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 12.943 76,07
Албанци 1.885 9,13
Турци 1.766 9,10
Роми 113 1,09
Власи 13 0,15
Срби 53 0,44
Бошњаци 3 0,01
други 49 0,32
религија вкупно
Православни 12.599
Муслимани 3.927
Католици 16
Протестанти 2
Други 281


Јазик вкупно
Македонски 12.943
Албански 1.885
Турски 1.766
Ромски 113
Влашки 13
Српски 53
Бошњачки 3
Други 49

Економија[уреди | уреди извор]

Главна стопанска гранка во Општина Ресен е овоштарството, особено производството на јаболка.

Произведени жита, индустриски, градинарски, фуражни и овошни растенија во Општина Ресен во 2017 година[2]
Култура Произведено

(тони)

Вкупно во

Македонија (тони)

Удел

(%)

Пченица 1 777 200 112 0,89
Јачмен 1 034 93 666 1,10
Компир 2 926 177 721 1,65
Кромид 1 515 56 259 2,69
Лук 177 4 450 3,98
Грашок 27 1 893 1,43
Пиперки 1 950 175 100 1,11
Дуњи 11 1 068 1,03
Јаболка 21 585 43 366 49,77
Сливи 243 17 880 1,36

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Ресен е Живко Гошаревски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[3] Советот на општина Ресен е составен од 15 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 7 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 7 места
  ДУИ: 1 место

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Преспанскиот регион е сместен на Балканскиот Полуостров, на тромеѓето помеѓу Република Македонија, Албанија и Грција. Оваа област се смета за еколошки ентитет од глобално значење бидејќи тука може да се сретнат разновидни биотопи – езера, планина и шуми кои имаат единствени, уникатни карактеристики. Езерата Мала Преспа и Голема Преспа се меѓу најстарите езера во Европа, и затоа во нив може да се најдат голем број на ендемски видови. Регионот се смета за значаен резервоар на биодиверзитетот и природната продукција.

Општината Ресен е сместена во Преспанската котлина и ограничена со планините Баба (највисок врв Пелистер 2600 м) на исток и Галичица (2235 м) на запад. На север се планините Плакенска и Бигла (1933 м) а на југ на албанскиот дел со Горбач (1750 м) и нешто пониските ограноци на Галичица.

Преспанската котлина се наоѓа помеѓу двата национални паркови Пелистер и Галичица, односно на нејзина територија се распространети и двата национални паркови. Во Преспанската Котлина се наоѓаат и двете езера Малото и Големото Преспанско Езеро. Во водите на Големото Езеро се наоѓа тромеѓето на македонската, албанската и грчката граница.

На северниот дел од езерото сместен е Природниот Резерват Езерани на површина 1917 ha од што 1066 ha се копнена површина, додека 851 ha е водна површшина. Односот на копнена и водна површина е релативен бидејќи нивото на Преспанското Езеро значително варира во тек на годината и особено во тек на подолги периоди. Заштитеното подрачје е живеалиште на околу 200 видови на птици од кои 62 видови се ставени на листата на заштитени видови во согласност со Берн Конвенцијата а три видови се наоѓаат на Европската Црвена листа од светски загрозени видови. Карактеристичен претставник на фауната во Преспанското Езеро е Пеликанот (Pelecanus crispus). Пеликанот е една од најкрупните птици кои егзистираат на вода, главно во потоплите краишта, кај нас го има единствено на двете Преспански Езера. Единствената колонија на Големиот Бел пеликан (Pelecanus onocrotalus) во Европската Унија се наоѓа во Преспа.

Природна реткост[уреди | уреди извор]

Природна реткост претставува островот Голем Град кој се наоѓа во Големото Преспанско Езеро и зафаќа површина од 1 км2. Островот е обраснат е со бујна шумска вегетација со најголема застапеност на фојата која е ендемичен вид. На островот постоеле 7 цркви, од кои сочувана е само пештерската црква Св. Петар. Островот е археолошки локалитет со остатоци од живеалишта, цркви некрополи од Римската епоха и средновековието, богат резерват на ендемични растенија и како природна реткост заштитет со Закон и изолиран хабитат со минимално влијание од страна на човекот. Влегува во рамките на Националниот Парк Галичица.

Земјоделското земјиште претставува ресурс не само за егзистенција на населението од преспанскиот регион кое во најголем дел се занимава со овоштарство и тоа одгледување на јаболка, туку и основа за започнување на специфични видови туризам.

Шуми[уреди | уреди извор]

Шумите на просторот на општината Ресен претставуваат природен ресурс кој се одликува со забележително присуство, како во планинските предели така и на ридските подрачја. Во последните години во преспанскиот регион се забележува зголемување на површините под шуми и шикари, како резултат на намалениот интензитет на експлоатација на шумските површини што произлегува одж деценискиот процес на емиграција на населението и, секако, поради организираниот систем на пошумување и природна ревегетација на шумите.

Најквалитетните насади под шума се концентрирани во планинскиот појас, а најнеквалитетните во ридските подрачја на општината. Нискостеблестите шуми и шикари имат ниска производна способност, но се со мошне значајна заштитна функција.

Присуството на шумите во преспанскиот регион претставува значајна претпоставка за развој на одредени видови туристички активности поврзани со рекреативната функција, пешачење, прошетки во природа, берење лековити растенија и шумскi плодови итн.

Води[уреди | уреди извор]

Хидрографските карактеристики на преспанскиот регион имаат посебно значење за населението од овој крај како извор на егзистенција и вработување во повеќе стопански дејности поврзани со овој природен ресурс: туризмот, рибарството, угостителството и др.

Во водите на Големото Езеро се наоѓа тромеѓето на македонската, албанската и грчката граница. Големото Преспанското Езеро зафаќа површина од 284 km², со 54 метри најголема длабочина и надморска височина од 853 метри. Од вкупната површина на езерото, 65% припаѓа на Македонија, 18% на Албанија и 17% на Грција. Малото Преспанско Езеро зафаќа површина од 45,59 km² и е за три метри повисоко од Големото, се наоѓа на територијата на Грција и мал дел во Албанија.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата во целиот Преспански регион е умерено-континентална, со медитеранско влијание преку клисурата Грло на југозапад од Малото Преспанско Езеро и преку планинскиот превој Превтис на југозападниот дел од Мала Преспа. Се карактеризира со топли лета во кои ноќите се свежи и со благи зими. Просечната годишна релативна влажност на воздухот изнесува 64%. Водата на Преспанското Езеро во одредена мерка се јавува како климатски модификатор на својата околина. Езерото кое се наоѓа на надморска височина од 850 м претставува терморегулатор за околниот воздух, посебно на температурата на воздухот во зимските месеци, особено во декември и јануари. Преодот од зимата кон летото е нешто побрз заради што пролетта е послабо изразена годишна сезона во однос на есента, што секако претставува важна карактеристика од интерес за претсојот на туристите во текот на есенските месеци во кои што во општината Ресен се организираат значајни манифестации како што е Јаболкоберот кој се одржува на крајот од месец септември.

Просечната годишна температура изнесува 10,2 °С, со најтопол месец јули со просечна месечна температура од 21 °С, минимална вредност од 0,3 °С во месец Jануари.

Преспанската Котлина се одликува со долготрајно сончево зрачење со просечна годишна сума од 1 400 до 2 600 часови. Во однос на ветровите и струењето на воздухот присутни се локалните ветрови со режим условен од езерото поради нееднаквото загревање на воздухот над копното и над езерската шир заради што се зголемува општата зачестеност на ветровите во ова подрачје. Маглата во Преспанското подрачје е ретка појава, главно поради честото проветрување и присуство на големите езерски водени површини.

На македонскиот дел од Големото Преспанско Езеро, главни притоки со кои се храни со вода се реките Источка, Преторска, Брајчинска и Голема Река, која поминува низ градот Ресен. Водите на Преспанското Езеро преку понорници истекуваат во Охридското Езеро.

Транспорт[уреди | уреди извор]

Низ Општина Ресен поминуваат следниве патишта:

А патишта:

А3: Охрид-Ресен-Битола-Прилеп-Велес-Штип-Делчево-граница со Бугарија.

Р1 регионални патишта:

Регионален пат 1101: Прилеп-Битола-Макази-Царев Двор.
Регионален пат 1307: Ресен-Царев Двор-Отешево-граница со Албанија и делница Стење-Коњско.
Регионален пат 1308: Макази-Претор-граница со Грција.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]