Општина Куманово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Flag of Macedonia.svg
Flag of Macedonia.svg
Куманово

Map of Kumanovo Municipality.svg

Знаме на Општина Куманово Грб на Општина Куманово
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Куманово
Површина 509,48 км²
Демографија
Население 105.484 жители
- проценка од 31.12.2012 108.048 жители
Густина на население 207,04 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Зоран Дамјановски
Совет 33 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште 11 октомври б.б. 1300 Куманово
Телефон 031 425-127, (Ц.) 031 420-451
Факс 031 421-423, 031 423-964
Портал kumanovo.gov.mk Службен портал
Е-пошта е-пошта
Карта на општина Куманово со селските атари.
Демографска карта на општина Куманово со селските атари.

Општина Кумановоопштина во Северна Македонија. Административен центар е градот Куманово.

Населени места[уреди]

Зградата на општината во Куманово.
Влезот на општината во Куманово со поглед кон општинското и државното знаме.

Градот Куманово и селата: Агино Село, Бедиње, Бељаковце, Биљановце, Брзак, Вак'в, Винце, Војновиќ, Габреш, Горно Коњаре, Градиште, Д'лга, Доброшане, Довезанце, Долно Коњаре, Живиње, Зубовце (Кумановско), Јачинце, Карабичане, Клечевце, Кокошиње, Колицко, Косматац, Костурник, Кутлибег, Кучкарево, К’шање, Лопате, Љубодраг, Мургаш, Ново Село (Кумановско), Новосељане, Орашац, Пезово, Пчиња, Режановце, Речица, Романовце, Скачковце, Сопот (Кумановско), Студена Бара, Сушево (Кумановско), Табановце, Тромеѓа, Умин Дол, Черкези, Четирце и Шупљи Камен

Географиja[уреди]

Историja[уреди]

Економија[уреди]

Демографија[уреди]

Податоци од пописот извршен 2002 година

Населено место Вкупно Македонци Албанци Турци Роми Власи Срби Бошњаци Други
ОПШТИНА КУМАНОВО 103205 61495 27290 292 4256 147 9035 20 670
Агино село 965 949 - - - - 13 - 3
Бедиње 2327 1451 547 - 156 - 164 - 9
Биљановце 1231 1195 - - - - 32 - 4
Брзак 104 88 - - - - 16 - -
Вакав 108 108 - - - - - - -
Винце 90 90 - - - - - - -
Горно Коњаре 1136 565 255 - - - 314 - 2
Д'лга - - - - - - - - -
Доброшане 1655 1571 - - 24 39 17 1 3
Долно Коњаре 1286 669 91 - 2 - 516 - 8
Карабичане 43 5 - - - - 37 - 1
Куманово 76272 47744 18278 256 4056 108 5230 14 586
Лопате 2448 478 1886 - - - 80 - 4
Љубодраг 686 440 - - - - 243 - 3
Ново Село 274 70 - - - - 204 - -
Проевце 2311 2218 - - 18 - 73 - 2
Пчиња 793 789 - - - - 4 - -
Режановце 705 661 1 1 - - 42 - -
Речица 557 110 - - - - 445 - 1
Романовце 2794 716 2028 35 - - 6 - 9
Сопот 318 2 306 - - - 6 1 3
Студена Бара 344 343 - - - - 1 - -
Сушево 34 3 1 - - - 30 - -
Табановце 910 205 177 - - - 516 - 12
Тромеѓа 1298 692 - - - - 604 - 2
Умин Дол 442 214 - - - - 226 - 2
Черкези 3741 2 3719 - - - - 4 16
Четирце 249 34 - - - - 215 - -
Шупли Камен 81 80 - - - - 1 - -

Општествени институции[уреди]

Администрација и политика[уреди]

Културни и природни знаменитости[уреди]

Во околината на Куманово се наоѓа познатата неолитска опсерваторија Кокино, која од НАСА е рангирана помеѓу најстарите четири во светот.

Редовни настани[уреди]

Личности[уреди]

Култура и спорт[уреди]

Во Куманово постојат спортски клубови кои можат да се пофалат со своите спортски достигнувања.Најпознат клуб во куманово сега за сега,2013 година,е Кошаркарскиот клуб.Клубот се натпреварува во првата Супер лига на Македонија и во Балканската БИБЛ лига.За големите успеси се заслужни и неколку навивачки групи од кои најпозната е КУМАНИ која е оформена во 1990 година.Секогаш е како играч плус во сите спортови во градот.

Ракометниот клуб-мажи, исто така се натпреварува во првата Македонска лига,кој со млади играчи се наоѓа во транзиција

Боксерскиот клуб на Куманово е клуб со најмногу трофеи во градот.Моментално клубот не постои,но ветрините ги красат неколку пехари од освоениот златен гонг на Македонија.Од освоени трофеи може да се пофалиме и со бронзената медаља од олимпијадата во Монтреа на нашиот најзаслужен спортист по кој се распознава градот,а тоа е Аце Русевски.Исто така и Реџеповски кој го освои второто место на Европското првенство и бронза на олимпијада.Витрините се закитени и со трофеи од сите турнири во бивша Југославија.

Фудбалскиот клуб Куманово не постои но и Куманово има Приватен Фудбалски клуб Башкими кој се натпреварува во првата Македонска лига со една титула Првак на Македонија и една куп на Македонија. '

Иселеништво[уреди]

Надворешни врски[уреди]