Општина Кавадарци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кавадарци

Map of Kavadarci Municipality.svg

Знаме на Општина Кавадарци Грб на Општина Кавадарци
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Кавадарци
Површина 992,44 км²
Демографија
Население 38.741 жители
- проценка од 31.12.2016 38.875[1] жители
Густина на население 39,04 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Митко Јанчев[2]
Совет 19 члена
Контактни податоци
Адреса на седиште Маршал Тито б.б. 1430 Кавадарци
Телефон 043 416-107, (Ц.) 043 416-130
Факс 043 412-919
Портал Службен портал
Карта на општина Каварадци со селските атари.
Демографска карта на општина Каварадци со селските атари.
Населеност на Општина Кавадарци.

Општина Кавадарциопштина во јужниот дел на Повардарието, чии граници допираат до границата со Грција (Општина Меглен, Егејска Македонија). Голем дел од обработливото земјиште во општината е со лозови насади и Кавадарци е познат во Европа и светот по квалитетното вино и грозјето. Градоначалник на општина Кавадарци е Митко Јанчев.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општината ги зафаќа Тиквешијата и висорамнината Витачево и Тиквешкиот (Кавадаречкиот) дел на Мариово. На територијата на општината се наоѓа и познатот рудник Алшар (познат по реткиот минерал лорандит) и фабриката Фени.

Историja[уреди | уреди извор]

Населбата Кавадарци прв пат е спомената во турски документи од 1823 година. Во документот Кавадарци е спомнат како мала населба („касаба“) со околу 2.000 жители во крајниот источен дел на тогашниот Битолски Вилает. Како град Кавадарци почнува да се развива во почетокот на XIX век, меѓутоа во околината се наоѓаат археолошки ископини што укажуват дека овде постоела населба уште во античко време и во Средниот век. Како сведоци од средниот век се многуте прекрасни средновековни цркви и манастири во околината особено околу пештерите на бреговите на Тиквешко езеро.

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Седиште на општината е градот Кавадарци.

Општината брои 38 741 жители од кои:

37 499 (96,79%) се Македонци

  • 679 (1,75%) Роми
  • 218 (0,56%) Срби
  • 167 (0,43%) Турци
  • 27 (0,07%) Власи
  • 4 (0,01%) Бошњаци
  • 2 (0,01%) Албанци
  • 145 (0,37%) останати

Општина Кавадарци зафаќа површина од 992,44 км² и има густина на населеност од 39,04 жит/км².

Во состав на општината влегуваат приградските населби Глишиќ и Ваташа и 38 села: Бегниште, Бојанчиште, Бохула, Брушани, Бунарче, Возарци, Галиште, Гарниково, , Горна Бошава, Грбовец, Дабниште, Добротино, Долна Бошава, Драгожел, Драдња, Дреново, Кесендре, Клиново, Конопиште, Кошани, Крњево, Куманичево, Мајден, Марена, Мрежичко, Праведник, ’Ржаново, Радња, Раец, Ресава, Рожден, Сопот, Страгово, Фариш, Чемерско, Шешково и Шивец.

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]