Драгожел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Драгожел е село во Општина Кавадарци.


Драгожел
Драгожел is located in Македонија
Драгожел
Местоположба на Драгожел во Македонија
Општина Општина Кавадарци
Надм. вис. 737 м


Географиja и местоположба[уреди | уреди извор]

Селото Драгожел се наоѓа на 737м надморска висичина. Во селото има многу извори од кои е настаната самата(Драгожелска река) која што минува низ селото. Селото Драгожел граничи со висорамнината Витачево од источната страна, а од западната страна со Тиквешко езеро. Драгожел е ридско-планинско село кој што е заобиколен со ниско-стеблеста шума, до селото се стигнува преку 3 патишта од селото Гарниково и селото Бегниште а другиот пат е преку ладно долче со кој може и да се оде со возило

Историja[уреди | уреди извор]

Драгожел под денешното име се спомнува уште во 1340 година , во 1378 кога Царот Душан го поклонил на манастирот Хиландер. Во почетокот на 1920 година селото броело 34 куќи. Населението било христијанско. Селото е од збиен тип. Куќите биле изградени од камен на приземјето и спрат со чардак. Главно занимање на населението било сточарството, а во помал обем и земјоделство. Денес во селото се останати 10 куќи, со 2 домаќинства и 4 жители. Во околината на селото регистрирани се неколку археолошки локалитети: Ресава, Селиште, Св.Лазар. Во селото постои црква која во олтарниот дел е разурната. Постои иницијатива од мештаните да ја обноват. Селска слава е Св.Никола-зимски.

Економија[уреди | уреди извор]

Населението на Драгожел, во најголем дел се занимавало со Сточарство, Земјоделство. Од Сточарство најголем дел се одгледувале овци, кози] и говеда.

Демографија[уреди | уреди извор]

Селото претежно било населено со православни христијани и едно семејство од муслиманска вероисповед. Селото најголемата сила ја достигнало во 1920 година кога имало 34 куќи со околу 300 жители.

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Најголемиот дел од иселеништвото се достигнал во 1965 од кога што почнала имиграцијата од село-град со кое што дури 70 % од населенито заминало во Кавадарци.