Вардарски Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вардарски Плански Регион
Регион
Logo of Vardar Region.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на реката Вардар.
Земја Македонија Македонија
Површина 4,042 км2
Население 133,248 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 043
Oпштини 9
Седиште Велес
Раководител Александар Бузалков
Контакт 043/ 211-484
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Вардарски Регион — еден од осумте региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во централна Македонија и се граничи со Грција на југ и внатрешно со Пелагонискиот, Југозападниот, Скопскиот, Југоисточниот и Источниот Регион. Главен град на регионот е Велес.

Општини[уреди | уреди извор]

Карта на општините.

Во овој регион спаѓаат следните девет општини:

  1. Coat of arms of Veles Municipality.svg Велес
  2. Grb-gradsko.jpg Градско
  3. Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg Демир Капија
  4. Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg Кавадарци
  5. Coat of arms of Lozovo Municipality.svg Лозово
  6. Coat of arms of Negotino Municipality.svg Неготино
  7. Coat of arms of Rosoman Municipality.svg Росоман
  8. Former coat of arms of Sveti Nikole Municipality.svg Свети Николе
  9. Coat of arms of Čaška Municipality.svg Чашка

Демографија[уреди | уреди извор]

Демографска карта на регионот.

Население[уреди | уреди извор]

Моментално овој регион има 133.248 жители.

Попис Население Промена
1994 130.793 н/п
2002 133.248 +2,95 %

Најголеми населени места[уреди | уреди извор]

Ранг Населено место Население
1 Велес 46.690
2 Кавадарци 34.052
3 Неготино 13.284
4 Свети Николе 13.280
5 Демир Капија 3.275
6 Горно Оризари 2.262
7 Градско 2.219
8 Чашка 1.471
9 Росоман 1.422
10 Бузалково 1.273

Етнички групи[уреди | уреди извор]

Најголема етничка група се Македонците.

Народ Број Удел (%)
Македонци 117.044 87,83
Албанци 5.127 3,62
Турци 2.871 2,15
Бошњаци 2.869 2,15
Срби 1.386 1.04
Роми 1.259 0,94
друго 2.692 2,02
Вкупно 133.248 100

Поврзано[уреди | уреди извор]