Југозападен Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Југозападен Плански Регион
Регион
Logo of Southwestern Region, North Macedonia.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од местоположбата во рамките на Републиката.
Земја Македонија Македонија
Површина 3,340 км2
Население 221,651 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 046
Oпштини 9
Седиште Охрид
Раководител Мирјана Лозаноска
Контакт 046/ 550-146
046/ 523-449
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Југозападен Регион — еден од осумте статистички региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во западниот дел на земјата и се граничи со Албанија, како и со следните региони: Пелагонискиот, Полошкиот, Скопскиот и Вардарскиот. Главен град на регионот е Охрид. Наречен е по Охридско-струшкото Поле.

Општини[уреди | уреди извор]

Карта на општините.

Во овој регион спаѓаат 9 општини, и тоа:

  1. Coat of arms of Vevčani Municipality.svg Вевчани
  2. Grb-debar.jpg Дебар
  3. Coat of arms of Debarca Municipality.svg Дебрца
  4. Coat of arms of Kičevo Municipality.png Кичево
  5. Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg Македонски Брод
  6. Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png Охрид
  7. Coat of arms of Plasnica Municipality.svg Пласница
  8. Coat of arms of Struga Municipality.svg Струга
  9. Coat of arms of Centar Župa Municipality.svg Центар Жупа

Во март 2013 година општините Вранештица, Другово, Зајас и Осломеј биле припоени кон општина Кичево.

Демографија[уреди | уреди извор]

Демографска карта на регионот.

Население[уреди | уреди извор]

Моменталното население на овој регион изнесува 221.651 жител.

Попис Население Промена
1994 211.046 н/п
2002 221.651 +5,89 %

Најголеми населени места[уреди | уреди извор]

Ранг Место Население
1 Охрид 42.003
2 Кичево 27.067
3 Струга 16.559
4 Дебар 14.561
5 Лабуништа 5.936
6 Велешта 5.834
7 Зајас 4.712
8 Македонски Брод 3.740
9 Мислешево 3.507
10 Радолишта 3.119
11 Октиси 2.479
12 Вевчани 2.433

Етнички групи[уреди | уреди извор]

Во овој регион најголема етничка група се Македонците, но живеат и:

Број %
Вкупно 221.651 100
Македонци 107.565 48.52
Албанци* 82.418 37.18
Турци* 21.266 9.59
Роми 2.813 1.26
други 4.285 1.93


* Добар дел од жителите кои се изјасниле како Турци, а и во помала мера како Албанци, всушност претставуваат Македонци со исламска вероисповед, изјаснувајќи се за македонскиот како нивниот единствен мајчин јазик.

Поврзано[уреди | уреди извор]