Прејди на содржината

Скопски Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скопски Плански Регион
Регион
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на Скопје и Скопската Котлина.
Земја Македонија Македонија
Површина 1,812 км2
Население 607,007 (2021)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 02
Oпштини 17 + Град Скопје
Седиште Скопје
Раководител М-р Љупчо Кец-Мицковски
Контакт 02/ 3218-481
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Скопски Регион — еден од осумте статистички региони во Република Македонија. Овој регион се наоѓа во северниот дел на Македонија и се граничи со Косово на север, како и со следните региони: Вардарскиот, Полошкиот, Североисточниот, Источниот и Југозападниот Регион. Центар на регионот е градот Скопје.

Овој регион ги опфаќа општините од градот Скопје и неговата непосредна околина. Тие се:

Карта на општините.

Демографија

[уреди | уреди извор]
Демографска карта на регионот.

Население

[уреди | уреди извор]

Овој регион има население од 607.007 жители и со тоа е најнаселен регион во Македонија.

Најголеми населени места

[уреди | уреди извор]

Најголеми населени места во Скопскиот Регион се:

Ранг Место Население
1 Скопје 422.540
2 Драчево 9.573
3 Студеничани 8.004
4 Арачиново 7.991
5 Сингелиќ 7.829
6 Батинци 7.267
7 Волково 6.402
8 Радишани 6.066
9 Илинден 5.161
10 Марино 4.538

Етнички групи

[уреди | уреди извор]

Најголема етничка група се Македонците, но во овој регион има и:

Број %
Вкупно 571. 040 100
Македонци 340.402 61.1
Албанци 153.003 27.5
Роми 19.142 3.4
Срби 12.474 2.2
Турци 12.357 2.2
Бошњаци 10.986 2.0
Власи 2.827 0.5
други 6.169 1.1

Религија

[уреди | уреди извор]

Најголема религија во регионот е православието.

Број %
Вкупно 571.040 100
Христијани 352.040 63.4
Муслимани 196.195 35.3
друго 7.582 1.3

Поврзано

[уреди | уреди извор]