Општина Зелениково

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Зелениково

Map of Zelenikovo Municipality.svg

Знаме на Општина Зелениково Грб на Општина Зелениково
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Зелениково
Површина 176,95 км²
Демографија
Население 4.077 жит.
- проценка од 31.12.2016 4.824 жит.
Густина 23,04 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Борче Гиевски
Совет 9 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Зелениково 1053 Зелениково
Телефон 02 2717-046
Мреж. место Службен портал
Карта на Општина Зелениково со селските атари.
Демографска карта на Општина Зелениково со селските атари.

Општина Зелениковоопштина во северниот дел на Република Македонија, близу до Скопје. Центар на општината е селото Зелениково.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општина Зелениково е општина во северниот дел на Република Македонија, сместена во крајниот југоисточен дел на Скопската котлина во близина на градот Скопје. Поточно општината Зелениково се наоѓа во горното Повардарие, во средото течение на реката Вардар во близина на сливот на Кадина Река и Пчиња. Територијата на општина Зелениково зафаќа површина од 176,95 km2 . Општината Зелениково се граничи со 4 општини и тоа: Велес од југ и југоисток, Чашка од југ, Студеничани од запад и Петровец од север и североисток. Самата општина има изразит рурален карактер и во своите граници опфаќа 14 населени места, од кои сите селски населби. Населението на општина Зелениково брои 4077 жители , што во однос на големината на територијата на општината покажува дека општина Зелениково има густина на населеност од 23,04 жители на km2, што ја вбројува во редот на ретко населени подрачја. Седиштето на општината е во село Зелениково, а градоначалник е Борче Гиевски.

Историja[уреди | уреди извор]

Општина Зелениково е формирана како посебна општина во денешните граници со Законот за територијална организација на општините од 1996 година, а претходно била во рамките на Општина Кисела Вода и Општина Скопје во периодот на СФРЈ.

Со предлог Законот за територијална организација на општините во 2004 беше предвидено Општина Зелениково да се припои кон Општина Петровец, меѓутоа Општината Зелениково остана самостојна општина со поголеми можности за сопствен развој.

Економија[уреди | уреди извор]

Населението во Општина Зелениково се занимава со примарни и секундарни стопански дејности. Најразвиено е земјоделството односно полјоделството и сточарството. Поради поволноста на теренот и високата плодност на земјиштето во пределот околу реката Вардар е најзастапено полјоделството, пред се одгледувањето на житни култури (пченица, јачмен, овес, ’рж, пченка), градинарски култури (зелен пипер, домат, морков, кромид, лук, спанаќ, марула) како и индустриските култури (луцерка, фуражна пченка, детелина). Идеалните услови кои ги нудат ридските предели на општина Зелениково, последната деценија повторно го вратија и развија сточарството посебно козарството, по кое оваа општина е далеку позната, пред се по прочуеното козјо сирење и млеко од неколкуте млекарници од Таор, Пакошево и Зелениково. Покрај козарството, доста развиено е и овчарството. Покрај земјоделството и сточарството развиено е и индустриското производство во прехрамбената индустрија и фабриката за компјутерски микрочипови во село Орешани.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, Општина Зелениково брои 4077 жители, чиј етнички состав е:[1]

  • Македонци 2522 - 61,86%
  • Албанци 1206 - 29,58%
  • Турци 1 - 0,02%
  • Роми 92 - 2,26%
  • Власи 1 - 0,02%
  • Срби 45 - 1,10%
  • Бошњаци 191 - 4,68%
  • останати 19
религија вкупно
Православни 2.576
Муслимани 1.491
Католици 2
Протестанти 0
Други 8


Јазик вкупно
Македонски 2.533
Албански 1.205
Турски 2
Ромски 90
Влашки 2
Српски 38
Бошњачки 10
Други 197

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Во општина Зелениково работи деветгодишно основно училиште „Марко Цепенков“ кое се наоѓа во Станица Зелениково. Во рамките на училиштето работат и градинка и библиотека. Во општината работат и јавна и приванти здравствени амбуланти кои се наоѓаат ов Станица Зелениково.

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Зелениково е Борче Гиевски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години. Гиевски претходно победил и на локалните изборите во 2005 година како независен кандидат.[2] Советот на општина Зелениково е составен од 9 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 4 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 4 места
  ДУИ: 1 место

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

На територијата на Општина Зелениково се наоѓаат повеќе културно-историски споменици и знаменитости. Во близината на селото Таор се наоѓа археолошкиот локалитет со остатоците од античкиот град Тауресиум во кој е роден византискиот император Јустинијан I. Исто така во рамките на општината Зелениково се наоѓаат повеќе постари средновековни цркви и манастири меѓу кои: познатиот манастир „Свети Архангел Гаврил“ во селото Зелениково од XIV век, возобновен во 1845/46 година, манастирот „Свети Ѓорѓија“ и црквата „Воскресение Христово“ во Станица Зелениково, црквите „Свети Димитрија“ од XIV век и „Свети Илија“ од XVII век во селото Таор, а во Ново Село постои црквата „Свети Талеа“ од средновековието возобновена во 1896 година.

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]