Општина Штип

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Штип

Map of Štip Municipality.svg

Знаме на Општина Штип Грб на Општина Штип
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Штип
Површина 583,24 км2 км²
Демографија
Население 47 796 жит.
- проценка од 31.12.2016 48.735 жит.
Густина 81,95 жит./км2 жит/км²
Локална управа
Градоначалник Благој Бочварски
Совет 23 члена
Контактни податоци
Седиште Васил Главинов б.б. 2000 Штип
Телефон 032 226 600, 394-466, 032 385-214, 032 391-010
Факс 032 226 601, 386-000
Мреж. место Службен портал
Е-пошта gradonacalnik@stip.gov.mk е-пошта
Карта на Општина Штип со селските атари.
Демографска карта на Општина Штип со селските атари.

Општина Штипопштина во Источна Македонија со седиште во градот Штип.

Местоположба[уреди | уреди извор]

Општината Штип се наоѓа во средното сливно подрачје на реката Брегалница, во центарот на Источна Македонија. Има површина од 810 км2 на која, според пописот од 2002 година, живеат 47 796 жители. Подрачјето претежно е со планинска и ридска местоположба, со исклучок на Кочанската, Овчеполската и Лакавичката Котлина со долините на реките Брегалница и Крива Лакавица. Просечната висинска разлика, помеѓу планинските сртови и рамнинските предели по теченијата на реките, изнесува 1 300, а средната надморска висина е 250 метри. Општина Штип лежи во средното сливно подрачје на реката Брегалница. Се граничи со седум општини и тоа: Радовиш, Конче, Неготино, Градско, Лозово, Свети Николе и Карбинци, со добра местоположба и патна поврзаност.

Општината се одликува со претежно планински и ридски релјеф, како и умерено-континентална клима, со одредено влијание на изменета средоземна клима. Просечната годишна температура изнесува 12,9 целзиусови степени, а највисоки температури се измерени во август, додека најниски во јануари. Штипската општина претставува исклучително ветровите подрачје, а ветровите дуваат преку целата година, при што општината има дури 270 денови воздушно струење. Сето тоа резултира со претежно чист воздух.[1]

Историja[уреди | уреди извор]

Археолошките наоди ја потврдуваат исклучително долгата историја на Штип и околината. Така, во околината на Штип се најдени населби од времето на праисторијата, на локалитетите: "Баби", "Фортуна", "Криви Дол" и "Караорман".[2]

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Во општина Штип, која вклучува 71 населено место и претставува 3,1% од површината на Македонија, живеат вкупно 47 796 жители. Националната структура на општината ја сочинуваат:[3]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 41.670 87,19
Албанци 12 0,03
Турци 1.272 2,66
Роми 2.195 4,59
Власи 2.074 4,34
Срби 294 0,62
Бошњаци 11 0,02
други 265 0,55
религија вкупно
Православни 42.755
Муслимани 3.555
Католици 75
Протестанти 5
Други 1.406

Населени места[уреди | уреди извор]

Населени места во Општина Штип:

Штип, Балталија, Брест, Врсаково, Горачино, Доброшани, Долани, Драгоево, Едеклерци, Јамуларци, Калапетровци, Кошево, Криви Дол, Лакавица, Лесковица, Липов Дол, Љуботен, Никоман, Ново Село (населба), Ново Село (село), Пенуш, Пиперово, Почивало, Пухче, Сарчиево, Селце, Скандалци, Софилари, Стар Караорман, Степанци, Суво Грло, Судиќ, Сушево, Танатарци, Тестемелци, Топлик, Хаџи-Реџепли, Хаџи-Сејдели, Хаџи-Хамзали, Црешка, Чардаклија, Чифлик, Шашаварлија и Шопур.

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Штип е Благој Бочварски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[4] Советот на општина Штип е составен од 23 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 12 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 11 места

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Спорт[уреди | уреди извор]

 • ФК Брегалница (Штип), клубот е оформен во 1921 година. Неколку сезони игра во Првата македонска фудбалска лига, а за време на СФР Југославија има настапувано и во тогашната Втора југословенска лига - исток.
 • ФК Астибо, оформен во 1957 година. Има настапувано во Втората македонска Фудбалска лига.
 • ФК Бело Брдо, има играно во Втората македонска фудбалска лига.
 • РК Теткстилец
 • ОК Младост
 • БК Балканец
 • ППК Шампион ФА — пингпонгарски клуб кој успешно се натпреварува во супер лига на Р. Македонија. Клубот е формиран 2012 г.[5]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. ШТИП - ТУРИСТИЧКИ ИНФОРМАТОР, Со мапа на градот. Штип: Општина Штип, 2011, стр. 9.
 2. ШТИП - ТУРИСТИЧКИ ИНФОРМАТОР, Со мапа на градот. Штип: Општина Штип, 2011, стр. 36-37.
 3. „Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години“ (македонски). Државен завод за статистика на Република Македонија. конс. 2 мај 2018. 
 4. „Заклучок за конечност на резултати од гласањето во вториот круг на Локалните избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. конс. 3 декември 2017. 
 5. „ППК Шампион-ФА — Штип“. Пингпонгарска федерација на РМ. конс. 4 декември 2015. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]