Прејди на содржината

Општина Струмица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Струмица
Општина
Знаме на Општина СтрумицаГрб на Општина Струмица
Карта
ДржаваМакедонија
СедиштеСтрумица
Населени места
Управа
 • ГрадоначалникКостадин Костадинов
Површина
 • Вкупна321,49 км2 (124,13 ми2)
Население (2021)[1]
 • Вкупно49.995
 • Густина160/км2 (400/ми2)
Час. појасCET (UTC+01:00)
 • Лето (ЛСВ)CEST (UTC+02:00)
Повикувачки број+034
Регистарски табличкиSR
Мреж. местоstrumica.gov.mk

Општина Струмицаопштина која се простира во западниот и централниот дел на Струмичкото Поле, со површина од 321,89 км2. На исток се граничи со Општина Босилово, на запад со Општина Конче, на север со Општина Василево, на југоисток со Општина Ново Село, а на југозапад со Општина Валандово. Ја сочинуваат 25 населени места, со вкупно население од 54.676 жители.[2] Седиште на општината е Струмица.

Карта на општина Струмица со селските атари.
Демографска карта на општина Струмица со селските атари.

Географија

[уреди | уреди извор]
Зградата на општината

Струмичкиот регион се наоѓа во југоисточниот дел на Македонија на 41°22' СГШ и 23°45' ИГД и располага со површина од 963 км2. Регионот на југ граничи со Егејска Македонија во денешна Грција, а на исток со Пиринска Македонија, во денешна Бугарија. Разврстен е во јужносредоземниот подреон, под таканаречениот индустриски микро-реон. Во рамките на регионот се подразбира Струмичкото Поле, кое е дел од Струмичко-радовишката котлина. Површината на регионот денес е поделена меѓу четирите општини Босилово, Василево, Ново Село и Струмица, кои вкупно сочинуваат 72 населени места, со вкупно население од 92.625 жители. Според површината и бројот на населението, регионот има средна големина во земјата, но неговиот низински дел е најгусто населено подрачје во Македонија, на квадратен километар живеат над 100 жители. Просечната надморска височина на котлината изнесува 280 метри, а вкупната површина 290 км, што претставува околу 30% од вкупната површина на регионот. Овој дел од котлината е ограден со планините Огражден, Беласица и Еленица. Економски најбогат и најзначаен дел од регионот е Струмичката рамница, потоа доаѓа Подбеласичкиот микро реон или т.н. Подгорие, и на крај микро реонот на населените места распределени во подножјето на планината Огражден.

Самоуправа и политика

[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Струмица е Коста Јаневски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[3] Советот на општина Струмица е составен од 23 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 14 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 9 места

Стопанство

[уреди | уреди извор]

Земјоделство

[уреди | уреди извор]

Струмичкиот регион е најголем земјоделски производител во Македонија, особено на градинарски култури. Во 2017 година од вкупното производство во Македонија, во Општина Струмица биле произведени 58% од краставиците, 32% од доматите, 22% од пиперот и 17% од зелката.

Произведени жита, индустриски, градинарски, фуражни и овошни растенија во Општина Струмица во 2017 година[4]
Култура Произведено

(тони)

Вкупно во

Македонија (тони)

Удел

(%)

Грав 398 4 867 8,18
Грашок 106 1 893 5,60
Зелка 23 783 132 821 17,91
Домати 52 545 159 721 32,90
Пиперки 39 050 175 100 22,30
Краставици 29 948 51 532 58,12
Бостан 7 331 121 168 6,05
Луцерка 4 738 98 083 4,83
Цреши 376 4 061 9,26
Бадеми 24 533 4,50

Демографија

[уреди | уреди извор]
Народ Вкупно Удел (%)
Македонци 41.871 91,92
Албанци 2 0,1
Турци 2.846 8,86
Роми 102 0,27
Власи 3 0,01
Срби 153 0,34
Бошњаци 2 0,01
останати 108 0,58
Вероисповед Вкупно
православни 47.515
муслимани 4.193
католици 1.447
протестанти 101
останати 2.420

! !width=50|Македонци !width=50|Турци !width=50|Срби !width=50|Роми !width=50|Бошњаци !width=50|Албанци !width=50|Власи !width=50| останати и непознато |- |апсолутно мнозинство

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|- |релативно мнозинство

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|

  

|}

општина Струмица Вкупно Македонци Турци Срби Роми Бошњаци Албанци Власи останати
Вкупно 54,676 (100,00 %) 50,258 (91,91 %) 3,754 (6,86 %) 185 (0,33 %) 147 (0,26 %) 6 (0,01 %) 3 (0,00 %) 3 (0,00 %) 320 (0,58 %)
Баница 1,137 1,129 0 2 0 1 0 0 5
Банско 1,992 1,064 900 3 17 0 2 0 6
Белотино 29 29 0 0 0 0 0 0 0
Вељуса 1,552 1,548 0 4 0 0 0 0 0
Водоча 318 316 0 2 0 0 0 0 0
Габрово 399 398 0 0 0 0 0 0 1
Градско Балдовци 755 755 0 0 0 0 0 0 0
Дабиље 1,946 1,941 0 5 0 0 0 0 0
Добрејци 1,764 1,764 0 0 0 0 0 0 0
Дорломбос 117 0 117 0 0 0 0 0 0
Злешево 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Костурино 1,280 1,276 1 2 0 0 0 0 1
Куклиш 2,532 2,529 0 2 0 0 0 0 1
Мемешли 44 0 44 0 0 0 0 0 0
Муртино 2,209 2,203 0 2 0 0 0 0 4
Орманли 34 0 34 0 0 0 0 0 0
Попчево 343 342 0 0 0 0 0 0 1
Просениково 1,550 1,543 0 5 0 0 0 0 2
Раборци 105 105 0 0 0 0 0 0 0
Рич 382 381 0 1 0 0 0 0 0
Сачево 540 540 0 0 0 0 0 0 0
Свидовица 325 309 16 0 0 0 0 0 0
Струмица 35,311 32,074 2,642 157 130 5 1 3 299
Три Води 12 12 0 0 0 0 0 0 0
Чепели 0 0 0 0 0 0 0 0 0
  1. „Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, 2021 - прв сет на податоци“. Државен завод за статистика на Македонија. Посетено на 30 март 2022.
  2. „Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години“. Државен завод за статистика на Република Македонија. Посетено на 2 мај 2018.[мртва врска]
  3. „Мандати за градоначалници и совет во РМ – Локални избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. Посетено на 18 октомври 2017.
  4. Полјоделство, овоштарство и лозарство, 2017 (PDF). Државен завод за статистика на Република Македонија. 2018. ISBN 9786082272948.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]