Општина Кочани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кочани

Map of Kočani Municipality.svg

Знаме на Општина Кочани Грб на Општина Кочани
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Кочани
Површина 360,36 км²
Демографија
Население 38.092 жит.
- проценка од 31.12.2016 37.758 жит.
Густина 105,71 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Николчо Илијев
Совет 19 члена
Контактни податоци
Седиште „Раде Кратовче“ бр. 1 2300 Кочани
Телефон 033 274 001
Факс 033 273 542
Мреж. место Службен портал
Е-пошта е-пошта
Карта на општина Кочани со селските атари.
Демографска карта на општина Кочани со селските атари.
Карта на општината.

Општина Кочаниопштина во Источна Македонија. Седиште на општината е градот Кочани.

Географиja[уреди | уреди извор]

Општина Кочани се наоѓа во источниот дел на Република Македонија, лоцирана на севроисточната страна на Кочанската Котлина и југоисточната страна на Осоговските планини. Зафаќа површина 360,32 км2, со најниска надморска височина од 320 м и највисока 2.085 м.

Општината се граничи со:

Општина Кочани има 28 населени места, од кои 1 е градско и 27 селски.

Историja[уреди | уреди извор]

Поради поволната географска местоположба и одличните природни карактеристики, територијата на денешниот град Кочани била населена од најстарите антички времиња, најпрво од Пеонците, Медите и Траките, а во 80- те години од VI век почнуваат да се населуваат Словените, поточно до VII век припадници на племето Смолјани ја колонизираат Кочанската Котлина и се утврдуваат во неа. Браќата Кирил и Методиј, основоположниците на словенската писменост од 845- 855 г. престојувајќи во Брегалничката област (Мородвис) отпочнале со ширење на христијанството на словенски јазик.

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот на населението од 2002 г. во општина Кочани живеат 38.092 жители,[1] од кои:[2]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 35.472 93,12
Албанци 1 0,01
Турци 315 0,83
Роми 1.951 5,12
Власи 194 0,51
Срби 67 0,18
Бошњаци 2 0,01
други 90 0,23
религија вкупно
Православни 30.793
Муслимани 2.273
Католици 21
Протестанти 31
Други 571


Јазик вкупно
Македонски 35.579
Албански 2
Турски 1.487
Ромски 757
Влашки 148
Српски 58
Бошњачки 1
Други 60

Според проценките на Државниот завод за статистика, на крaјот на 2015 година има намалување на бројот на населението и тоа изнесува 37.800 жители. [3] Од овој број 18.943 се мажи, а 18.857 се жени.

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Административно седиште на Општината е градот Кочани. Градоначалник на општина Кочани е Николчо Илијев од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[4] Советот на општина Кочани е составен од 19 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 10 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 8 места
  Независни: 1 место

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Земјоделство[уреди | уреди извор]

Традиционална стопанска гранка во општина Кочани е земјоделството за кое постојат одлични природни и агротехнички услови. Почвата е плодна од алувијално потекло. Најголем дел од обработливите површини се наводнуваат, поради што има изградено акумулациони објекти и разгранета каналска мрежа од 280 км.

Оризот е најзначајна земјоделска култура со многувековна традиција, високи приноси и одличен квалитет. Годишно се сеат околу 3500 хектари под ориз, со принос од над 5000 кг/ха. Застапени сорти на оризова култура се монтичели, Р-76/6, Сан Андреа, Прима риска, и Монтеса. Квалитетот на оризот е потврден на Еурека-2000 во Брисел со признание Гран-при Најдоброто од Македонија, со заштитен знак бр. 1- оризот, белото кочанско злато.

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Културните збиднувања се остваруваат во бројни институции , за која цел се изградени разновидни објекти ( Дом на културата, кино и сл.). Во Кочани постојат неколку фолклорни друштва кои го негуваат фолклорот, а се негува и драмскиот аматеризам. Секоја година традиционално се одржува ДАФ (Драмски Аматерски Фестивал) во месец мај и Деновите на оризот, во месец септември.

За развој на спортот во градот има изградено спортска сала, фудбалски стадион, базен, терени за тенис, мини голф и слично. Постојат голем број на спортски клубови и здруженија во кои се развиваат различни спортови: борење, кошарка, фудбал, гимнастика, карате, шах, и др. Кочани бил домаќин на државни и меѓународни културни и спортски случувања.

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Иселеништвото во општината има неколкудецениска традиција, при што главно младата популација, поради економски причини, емигрирала во Западноевропските земји - во почетокот во Германија, Франција и Австрија, а во последната деценија во Италија и делумно САД, Канада и Австралија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]