Локални избори во Македонија (2021)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локални избори во Македонија (2021)
Македонија
2017 ←
17 и 31 октомври 2021 → 2025

градоначалници и совети
во 80 општини и Град Скопје
Регистрирани 1.824.864 (прв круг)
1.353.990 (втор круг)
Излезност 49,23% 8,07пп (прв круг)
  Прва партија Втора партија Трета партија
  ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg DUI.png
Партија ВМРО-ДПМНЕ СДСМ ДУИ
Последни избори 5(г.)
432(с.)
57(г.)
552(с.)
10(г.)
133(с.)
Освоени места 42(г.) 16(г.) 11(г.)
Промена во местата 37(г.) 41(г.) 1

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
  Алијанса за Албанците.png Lëvizja Besa.svg Partia Demokratike Shqiptare.svg
Партија АА БЕСА ДПА
Последни избори 3(г.)
63(с.)
1(г.)
63(с.)
1(г.)
18(с.)
Освоени места 3(г.) 2(г.) 1(г.)
Промена во местата 0 1 0

  Седма партија Осма партија
  Grom-logo.png Одлучно за промени.png
Партија ГРОМ ДОМ/
ЛДП[б 1]
Последни избори нова[б 2] нова[б 3]
Освоени места 1(г.) 1(1 г.)
Промена во местата 1 1(1 г.)

Lokalni izbori 2021.svg

Освоени општини

Локални избори во Македонија во 2021 година — избори кои се оддржале на 17 октомври 2021 година со цел избирање на советници и градоначалници во 80 општини во Македонија и во градот Скопје.[2] Вториот круг на локалните избори е предвидено да се одржи на 31 октомври. Изборите биле распишани на 6 август 2021 од собранискиот претседател Талат Џафери.[2] Според календарот на ДИК, краен рок за поднесување на кандидатурите за советнички листи и градоначалници бил 11 септември 2021.[3] Изборната кампања била во времетраење од 27 септември до 15 октомври.[3]

Во првиот круг, градоначалници биле избрани во 34 општини, а во 46 општини и во Град Скопје ќе има втор круг. ВМРО-ДПМНЕ во првиот круг победиле во 22 општини, СДСМ победиле во 9, а ДУИ во 3 општини.[4]

Резултати за градоначалници по општина[уреди | уреди извор]

Избрани градоначалници (уреди табела)
Грб Општина Број на гласачи Победник Освоени гласови % на освоени гласови Партија
Coat of arms of Skopje.svg Скопје (детали) 467.373 Данела Арсовска 118.765 54,66% независна
Coat of arms of Aerodrom Municipality, 2012-present.svg Аеродром 66.905 Тимчо Муцунски 18.857 55,11% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Aračinovo Municipality.svg Арачиново 10.026 Ридван Ибраими 3.026 50,54% DUI.png
Coat of arms of Berovo Municipality.svg Берово 10.758 Звонко Пекевски 3.354 51,25% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Bitola Municipality.svg Битола 80.882 Тони Коњановски 24.708 50,73% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg Богданци 6.633 Блаже Шапов 2.128 50,70% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Bogovinje Municipality.svg Боговиње 28.307 Бесник Емши 6.336 62,30% DUI.png
Coat of arms of Bosilovo Municipality.svg Босилово 12.334 Ристо Манчев 4.156 58,33% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Municipality of Brvenica.svg Брвеница 15.732 Јовица Илиевски 3.482 49,09% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Butel Municipality.svg Бутел 33.364 Дарко Костовски 9.001 52,79% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg Валандово 9.992 Перо Костадинов 3.798 57,73% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Vasilevo Municipality.svg Василево 10.688 Славе Андонов 3.332 49,22% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vevčani Municipality.svg Вевчани 2.075 Спасе Кочовски 856 50,41% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Veles Municipality.svg Велес 45.892 Марко Колев 12.358 51,63% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vinica Municipality, Macedonia.svg Виница 17.244 Миле Петков 4.970 54,74% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Vrapčište Municipality.svg Врапчиште 26.383 Исен Шабани 5.115 51,00% AA.jpg
Coat of arms of Gazi Baba Municipality.svg Гази Баба 61.413 Бобан Стефковски 17.910 60,00% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg Гевгелија 19.076 Андон Сарамандов 7.546 56,88% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Gostivar Municipality.svg Гостивар 81.083 Арбен Таравари 18.664 57,79% AA.jpg
Grb-gradsko.jpg Градско 3.113 Киро Нацков 1.160 55,66% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Grb-debar.jpg Дебар 19.211 Хекуран Дука 4.291 49,69% DUI.png
Coat of arms of Debarca Municipality.svg Дебрца 4.350 Зоран Ногачески 1.505 52,81% независен
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg Делчево 14.757 Горан Трајковски 4.389 51,14% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg Демир Капија 3.250 Лазар Петров 1.323 49,83% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Грб на Општина Демир Хисар.png Демир Хисар 6.965 Никола Најдовски 2.681 49,75% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Dojran Municipality.svg Дојран 2.677 Анго Ангов 1.060 53,21% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Dolneni Municipality.svg Долнени 11.840 Урим Ибески 3.462 51,30% DUI.png
Coat of arms of Ǵorče Petrov Municipality.svg Ѓорче Петров 38.529 Александар Стојкоски 9.779 50,24% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Želino Municipality.svg Желино 24.485 Бљерим Сејди 5.170 49,97% Lëvizja Besa.svg
Coat of arms of Zelenikovo Municipality.svg Зелениково 3.738 Коста Маневски 1.305 51,64% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Zrnovci Municipality.jpg Зрновци 2.556 Борчо Коцев 781 54,54% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ilinden Municipality, Macedonia.svg Илинден 14.312 Александар Георгиевски 4.861 53,40% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Jegunovce Municipality.svg Јегуновце 10.225 Димитар Костадиноски 2.412 50,40% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg Кавадарци 32.163 Митко Јанчев 15.182 72,35% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Karbinci Municipality.svg Карбинци 3.215 Виктор Паунов 1.384 59,40% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Karpoš Municipality.svg Карпош 54.639 Стевчо Јакимовски 14.864 49,61% Grom-logo.png
Coat of arms of Kisela Voda Municipality (2015).svg Кисела Вода 53.167 Орце Ѓорѓиевски 14.691 52,50% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kičevo Municipality.png Кичево 50.746 Фатмир Дехари 12.935 52,98% DUI.png
Coat of arms of Konče Municipality.svg Конче 2.769 Златко Ристов 1.083 49,88% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kočani Municipality.svg Кочани 32.972 Љупчо Папазов 8.697 48,29% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg Кратово 7.862 Тодорче Николовски 3.077 59,92% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg Крива Паланка 16.849 Сашко Митовски 6.318 54,75% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Krivogaštani Municipality.svg Кривогаштани 4.637 Николче Мискоски 1.766 50,83% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg Крушево 7.955 Томе Христоски 2.937 52,70% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Куманово 93.986 Максим Димитриевски 25.587 55,30% независен
Coat of arms of Lipkovo Municipality.jpg Липково 26.042 Еркан Арифи 7.087 72,59% DUI.png
Coat of arms of Lozovo Municipality.svg Лозово 1.984 Бошко Цветковски 783 49,94% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Mavrovo and Rostuša Municipality.svg Маврово и Ростуше
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg Македонска Каменица 6.735 Димчо Атанасовски 2.228 51,00% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg Македонски Брод 4.978 Жарко Ристески 1.903 48,97% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Mogila Municipality.svg Могила 5.195 Драганчо Саботковски 2.113 57,28% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Negotino Municipality.svg Неготино 15.983 Горан Стојанов 5.855 51,94% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Novaci Municipality.svg Новаци 2.868 Стевче Стевановски 1.094 51,29% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Novo Selo Municipality (2014).svg Ново Село 11.309 Ѓорѓе Божинов 2.727 51,05% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png Охрид 52.477 Кирил Пецаков 16.993 54,60% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Grb-petrovec.jpg Петровец 7.824 Борче Митевски 2.962 63,84% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Pehčevo Municipality.svg Пехчево 4.072 Александар Китански 1.499 51,23% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Plasnica Municipality.svg Пласница 5.122 Алија Јаоски 1.359 76,65% DUI.png
Coat of arms of Prilep Municipality.svg Прилеп 63.436 Борче Јовчески 22.164 54,86% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Probištip Municipality.svg Пробиштип 12.545 Драган Анастасов 4.649 49,57% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg Радовиш 24.540 Ацо Ристов 7.474 58,70% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Rankovce Municipality.svg Ранковце 3.014 Борче Спасовски 1.225 51,60% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Resen Municipality.svg Ресен 16.378 Јован Тозиевски 4.348 50,06% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Rosoman Municipality.svg Росоман 3.343 Стојан Николов 1.471 53,65% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Saraj Municipality.svg Сарај 32.967 Блерим Беџети 10.790 73,10% DUI.png
Грб на општина Свети Николе.jpg Свети Николе 14.567 Дејан Владев 4.766 51,97% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Sopište Municipality.svg Сопиште 5.219 Стефче Трпковски 2.161 65,03% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Staro Nagoričane.svg Старо Нагоричане 3.262 Жаклина Јовановска 1.076 55,58% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Struga Municipality.svg Струга 61.437 Рамиз Мерко 13.763 52,07% DUI.png
Coat of arms of Strumica Municipality.svg Струмица 49.800 Костадин Костадинов 13.760 53,70% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Studeničani Municipality.png Студеничани 16.593 Азем Садики 4.119 49,73% Partia Demokratike Shqiptare.svg
Coat of arms of Tearce Municipality.svg Теарце 22.450 Нухи Незири 4.684 55,87% DUI.png
Coat of arms of Tetovo Municipality, Macedonia.svg Тетово 85.577 Биљал Касами 21.591 54,84% Lëvizja Besa.svg
Coat of arms of Centar Municipality, Macedonia.svg Центар 43.951 Горан Герасимовски 11.982 51,88% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Centar Župa Municipality.svg Центар Жупа
Coat of arms of Čair Municipality.svg Чаир 58.208 Висар Ганиу 14.640 55,24% DUI.png
Coat of arms of Čaška Municipality.svg Чашка 6.171 Горан Стојановски 2.327 56,07% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Češinovo-Obleševo Municipality.svg Чешиново-Облешево 5.390 Далибор Ангелов 2.030 52,93% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Čučer Sandevo Municipality.svg Чучер-Сандево 7.936 Сашко Комненовиќ 2.610 50,73% Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Coat of arms of Štip Municipality.svg Штип 42.045 Иван Јорданов 13.085 54,22% ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg
Coat of arms of Šuto Orizari Municipality, North Macedonia.svg Шуто Оризари 24.230 Курто Дудуш 4.156 51,26% LDP logo.jpg/DOM Party-new logo.jpg

Извор: ДИК[5]

Реакции по изборите[уреди | уреди извор]

Политичар Изјава
Христијан Мицкоски „Огромна победа на народот на Македонија — на младите, старите, мажите, жените, христијаните, муслиманите, атеистите, лекарите, земјоделците, уметниците, професорите.
Вечерва ќе се радуваме, но нема да славиме. Утре на работа. Од утре на работа за народот. Не чекаат тешки предизвици во вториот круг. Ги повикувам сите, кои сакаат да се промени и не поддржуваат како и сите оние кои се разочарани од политиката, ајде да се обединиме. Време е да ги обединиме разликите да покажеме слога и заедништво во намерите да се направи подобро.“[6]
Зоран Заев „Влегуваме во борба за конечна победа во вториот круг во сите преостанати општини. На крајот СДСМ ќе има градоначалници во повеќе општини во споредба со ВМРО-ДПМНЕ. Нема да дозволиме земјата да се враќа назад.
Борбата продолжува. Прогресот се обединува, бидејќи злото се заканува. Кочи Мицко! Вториот круг е пред нас, убеден сум дека ќе имаме мнозинство во советите и повеќе градоначалници и нема да има дилеми за победникот.“[7]

Резултати по советнички места[уреди | уреди извор]

Освоени советнички места
Политичка партија Бр. на советници
ВМРО-ДПМНЕ
  
468
СДСМ
  
396
ДУИ
  
169
АА
  
82
Независни (ЗХГ и др.)
  
64
ЛЕВИЦА
  
49
БЕСА
  
36
ЛДП-ДОМ
  
27
ДПТМ
  
16
ДПА
  
8
ДУИ-АА
  
3
ТМРО
  
3
ГРОМ
  
2
ДДПС
  
2
ДНЕТ
  
2
СРМ
  
1
Ромеске
  
1
ДСР
  
1
ЕМ
  
1
БДС
  
1
ПОДЕМ
  
1

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Партиите ДОМ и ЛДП на локалните избори 2021 настапиле заедно во коалицијата „Движење Одлучно за промени“.[1]
  2. Партијата ГРОМ на претходните локални избори во 2017 настапила во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ.
  3. Партиите ДОМ и ЛДП на претходните локални избори во 2017 настапиле во коалиција со СДСМ.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Потпишан договор за заедничка коалиција меѓу ЛДП и ДОМ, формирано „Движењето одлучно за промени". Медиумска Информативна Агенција. Скопје. 4 септември 2021. Посетено на 4 септември 2021.
  2. 2,0 2,1 „Пратениците на одмор, локалните избори распишани, изборниот законик на пауза“. Радио Слободна Европа. Скопје. 6 август 2020. Посетено на 19 август 2021.
  3. 3,0 3,1 „ДИК: Поднесување на листи со кандидати до 11 септември, во кампања од 27 септември“. НОВА ТВ. Скопје. 7 август 2020. Посетено на 19 август 2021.
  4. ДИК: ВМРО – ДПМНЕ освои 22 градоначалници, СДСМ девет – Шаренолик состав на Советот на Град Скопје“. Нова ТВ. 18 октомври 2021.
  5. „Резултати од локални избори 2021“. ДИК. Посетено на 20 октомври 2021.
  6. „Мицкоски: Ова е огромна победа на народот на Македонија“. Слободен Печат. Скопје. 17 октомври 2021. Посетено на 30 октомври 2021.
  7. „Заев: Прогресот се обединува, бидејќи злото се заканува“. DW Македонија. Скопје. 17 октомври 2021. Посетено на 30 октомври 2021.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]