Општина Демир Капија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Демир Капија

Map of Demir Kapija Municipality.svg

Знаме на Општина Демир Капија Грб на Општина Демир Капија
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Град Демир Капија
Површина 311,06 км²
Демографија
Население 4.545 жит.
- проценка од 31.12.2016 4.039 жит.
Густина 14,61 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Лазар Петров
Совет 9 члена
Контактни податоци
Седиште Маршал Тито б.б. 1442 Демир Капија
Телефон 034 225-133
Мреж. место Службен портал
Карта на Општина Демир Капија со селските атари.
Демографска карта на Општина Демир Капија со селските атари.

Општина Демир Капијаопштина во југоисточна Централна Македонија со седиште во градот Демир Капија.

Географиja[уреди | уреди извор]

Историja[уреди | уреди извор]

Археолошките испитувања досега немаат откриено кој би го потврдил името на античката населба која се наоѓа во Демир Капија. Единственото расположливо име кое го имаме е Стемане кое значи „Теснец“ или „Клисура“.

Словенското име кое се задржало до средниот век Просек, а подоцна турскиот назив Демир Капи, во превод Железна Врата.

Според досегашните наоди со сигурност може да се тврди дека на просторот пред тунелот, нешто јужно од денешна Демир Капија постоела една пајонска населба. Откриени се тврдини на брегот покрај клисурата како и гробна некропола кои се карактеристични за сите илирски и пајонски племиња во Македонија. Во средниот век крај денешна Демир Капија се споменува утврдениот град Просек - Теснина, кој се наоѓал на левата страна на Вардар. Самиот град имал голема улога на стратешко место поради што кон крајот на IX век Бугарите ја преземале оваа територија од Византија. Подоцна овој простор потпаѓа под власта на Цар Самуил а потоа повторно под Византија.

Некогашната градска населба е утврдена со ѕидини, а од јужната страна е природно заштитена.Во римскиот дел на градот се откриени остатоци од канализација, керамика, стакло и др.

На овој простор подоцна е подигната црква која најверојатно датира од IX - X век. Во времето кога македонските Словени го примале христијанството. Судејќи според пронајдените гробови и гробните наоди црквата била во употреба сè до XV век кога била урната и напуштена.

Демир Капија како видно стратешко место претставувала седиште на многу култури и нации кои оставиле зад себе белег кој денес ни помага да откриеме нешто повеќе за нив а со тоа да го збогатиме нашето културолошко знаење

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Според проценка од 2016, општина Демир Капија има 4.039 жители.[1] Според пописот од 2002 година општината има 4.545

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 4.209 87,94
Албанци 15 0,51
Турци 225 7,57
Роми 11 0,35
Власи 0 0,00
Срби 54 2,91
Бошњаци 1 0,02
други 30 0,70
религија вкупно
Православни 4.104
Муслимани 409
Католици 7
Протестанти 0
Други 25


Јазик вкупно
Македонски 4.209
Албански 15
Турски 225
Ромски 11
Влашки 0
Српски 54
Бошњачки 1
Други 30

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Демир Капија е Лазар Петров од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[2] Советот на општина Демир Капија е составен од 9 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 5 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 4 места

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]