Државна изборна комисија на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Државна изборна комисија
ДИК лого.jpg
Лого на комисијата
Податоци за органот
Надлежност Собрание на РМ
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Вработени 119[1] (2016)
Мрежно место
sec.mk

Државната изборна комисија или ДИК според Уставот на Република Македонија е надлежна за спроведување на сите избори во Република Македонија. ДИК е составена од претседател, потпретседател и членови. Сите членови на ДИК ги избира Собранието на Република Македонија, по претходен политички консензус.

Избор и состав[уреди | уреди извор]

Државната изборна комисија е составена од седум членови (претседател, потпретседател и пет други членови). Тие функцијата ја вршат професионално, со право на повторен избор. Нивниот мандат е четири години, а се избираат во рок од 60 дена од денот на одржувањето на конститутивната седница на Собранието на Република Македонија. Политичките партии во опозиција предлагаат претседател и двајца членови на ДИК, a партиите на власт предлагаат потпретседател и тројца членови на ДИК. Сите нив ги избира Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Кандидатите за членови на ДИК треба да бидат државјани на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија, да се дипломирани правници со најмалку осум години работно искуство како правници и да не бидат членови на орган на политичка партија.

Досегашни претседатели на ДИК[уреди | уреди извор]

Досегашни претседатели на ДИК биле:[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2016 година“ (PDF). Народен правобранител на Република Македонија. јуни 2017. Посетено на 2018-04-16.
  2. „Непартиски човек, стручен и отпорен на притисоци“, „Нова Македонија“
  3. Службен весник на СРМ, 31/1990, 25 стр.
  4. Службен весник на РМ, 48/1994, 3-4 стр.
  5. „Никола Рилковски – нов претседател на ДИК“, „Телеграф“, 21 ноември 2013.
  6. Оставки на Чичаковски, Дума и Милев од ДИК

Надворешни врски[уреди | уреди извор]