Избори во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Марка на Македонска Пошта по повод 20 години од првите повеќепартиски избори во Република Македонија (ФДЦ 19/2010, 11 ноември 2010)

По воведувањето на политичкиот плурализам во тогашната Социјалистичка Република Македонија во 1989, беше дозволено формирањето политички партии и во 1990 беа одржани првите слободни и повеќепартиски избори. Во Република Македонија се одржуваат избори за пратеници во Собранието на Република Македонија, за Претседател на Републиката и локални избори за советници и градоначалници.

Парламентарни избори[уреди | уреди извор]

По воведувањето на политичкиот плурализам, во Република Македонија се одржани пет регуларни парламентарни избори и три предвремени парламентарни избори во 2008, 2011 и 2016 година. Првите парламентарни избори се одржани кога земјата била во состав на СФР Југославија, а останатите по прогласувањето на независноста во 1991 година.

Претседателски избори[уреди | уреди извор]

Досега се одржани четири избори за Претседател на Републиката. Првиот мандат на Киро Глигоров беше даден врз основа на избор од страна на Собранието на Република Македонија, согласно тогашните уставни решенија.

Локални избори[уреди | уреди извор]

Досега се одржани шест локални избори во Република Македонија. Карактеристика за локалните избори во Република Македонија се честите промени на границите на општините.

Референдуми[уреди | уреди извор]

Досега два пати е распишан референдум на државно ниво и еден на локално ниво. Првиот референдум во 1991 е по барање на Собранието, а во 2004 по барање на најмалку 100.000 гласачи.

На локално ниво[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]