Избори

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гласачка кутија во Франција
Серијал за Политика:
Подсерии од Политика

Изборите се процес на донесување одлуки при кој граѓаните гласаат за кандидатот или политичката партија кој го претпочитаат како свој претставник во претставничкото тело. Во современите демократски системи изборите го претставуваат механизмот преку кој се пополнуваат мандатите во законодавните тела, а понекогаш и во извршните и судските органи. Покрај на државно ниво, избори се спроведуваат и во многу граѓански организации.

Изборите како тема во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Уште едни крвави избори“ (Another Bloody Election) - песна на британската рок-група „Килинг џоук“ (Killing Joke) од 1996 година.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. Discogs, Killing Joke ‎– Democracy (пристапено на 20.5.2020)