Основни судови со основна надлежност во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Основни судови со основна надлежност во Македонија — судови кои ја извршуваат судската власт на Македонија во прв степен. Овие судови за подрачјата за кои се основани, се надлежни да одлучуваат во прв степен по кривични дела и прекршоци.

Основни судови[уреди | уреди извор]

Основните судови се основаат за следниве подрачја на општини:[1]

 1. Основен суд во Берово со седиште во градот Берово за подрачјето на општините: Берово и Пехчево;
 2. Основен суд во Битола со седиште во градот Битола за подрачјето на општините: Битола, Могила, Новаци и Демир Хисар, со судско одделение во градот Демир Хисар;
 3. Основен суд во Виница со седиште во градот Виница за подрачјето на општината Виница;
 4. Основен суд во Велес со седиште во градот Велес за подрачјето на општините: Велес, Градско и Чашка;
 5. Основен суд во Гевгелија со седиште во градот Гевгелија за подрачјето на општините: Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово, со судско одделение во градот Валандово;
 6. Основен суд во Гостивар со седиште во градот Гостивар за подрачјето на општините: Гостивар, Врапчиште, Маврово и Ростуше;
 7. Основен суд во Дебар со седиште во градот Дебар за подрачјето на општините: Дебар и Центар Жупа;
 8. Основен суд во Делчево со седиште во градот Делчево за подрачјето на општините: Делчево и Македонска Каменица;
 9. Основен суд во Кавадарци со седиште во градот Кавадарци за подрачјето на општините: Кавадарци и Росоман;
 10. Основен суд во Кичево со седиште во градот Кичево за подрачјето на општините: Кичево, Пласница и Македонски Брод, со судско одделение во градот Македонски Брод;
 11. Основен суд во Кочани со седиште во градот Кочани за подрачјето на општините: Кочани, Зрновци и Чешиново-Облешево;
 12. Основен суд во Кратово со седиште во градот Кратово за подрачјето на општината Кратово;
 13. Основен суд во Крива Паланка со седиште во градот Крива Паланка за подрачјето на општините: Крива Паланка и Ранковце;
 14. Основен суд во Куманово со седиште во градот Куманово за подрачјето на општините: Куманово, Липково и Старо Нагоричане;
 15. Основен суд во Крушево со седиште во градот Крушево за подрачјето на општината Крушево;
 16. Основен суд во Неготино со седиште во градот Неготино за подрачјето на општините: Неготино и Демир Капија;
 17. Основен суд во Охрид со седиште во градот Охрид за подрачјето на општините: Охрид и Дебрца;
 18. Основен суд во Прилеп со седиште во градот Прилеп за подрачјето на општините: Прилеп, Долнени и Кривогаштани;
 19. Основен суд во Радовиш со седиште во градот Радовиш за подрачјето на општините: Радовиш и Конче;
 20. Основен суд во Ресен со седиште во градот Ресен за подрачјето на општината Ресен;
 21. Основен суд во Свети Николе со седиште во градот Свети Николе за подрачјето на општините: Свети Николе и Лозово;
 22. Основен кривичен суд Скопје во Скопје со седиште во градот Скопје за подрачјето на општините: Центар, Карпош, Ѓорче Петров, Сарај, Кисела Вода, Аеродром, Бутел, Гази Баба, Чаир, Шуто Оризари, Чучер-Сандево, Сопиште, Студеничани, Зелениково, Петровец, Илинден и Арачиново;
 23. Основен граѓански суд Скопје во Скопје со седиште во градот Скопје за подрачјето на општините: Центар, Карпош, Ѓорче Петров, Сарај, Кисела Вода, Аеродром, Бутел, Гази Баба, Чаир, Шуто Оризари, Чучер-Сандево, Сопиште, Студеничани, Зелениково, Петровец, Илинден и Арачиново;
 24. Основен суд во Струга со седиште во градот Струга за подрачјето на општините: Струга и Вевчани;
 25. Основен суд во Струмица со седиште во градот Струмица за подрачјето на општините: Струмица, Василево, Босилово и Ново Село;
 26. Основен суд во Тетово со седиште во градот Тетово за подрачјето на општините: Тетово, Боговиње, Брвеница, Желино, Јегуновце и Теарце и
 27. Основен суд во Штип со седиште во градот Штип за подрачјето на општините: Штип, Карбинци и Пробиштип, со судско одделение во градот Пробиштип.

Судските одделенија на основните судови вршат надлежност на основниот суд за подрачјето на општината за кои е основано.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Закон за судовите“ (PDF). Министерство за правда на Македонија. Службен весник на Република Македонија. Посетено на 15 септември 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]