Претседател на Собранието на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претседател на Собранието на
Република Македонија
Sobranie logo.jpg
Логото на Собранието
New VTNG adjutant general moves Macedonia partnership forward 130912-Z-DH905-009 (cropped).jpg
Функционер
Талат Џафери

од 27 април 2017 г.
НазначувачСобранието на Република Македонија
МандатЧетири години
Прв функционерСтојан Андов
Создадена1991
Мреж. местоОфицијално мрежно место

Претседател на Собранието на Република Македонија — главен раководител на Собранието на Република Македонија. Претседателот се избира од редот на пратениците со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници (61 пратеник). Мандатот на претседателот трае четири години.

Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува седниците на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува указите за прогласување на законите и врши други работи утврдени со Уставот на Република Македонија и со Деловникот на Собранието. Актуелен претседател на Собранието е Талат Џафери од ДУИ.[1]

Потпретседатели

Потпретседателите на Собранието на Република Македонија му помагаат на претседателот на Собранието во вршењето на неговата функција и го заменуваат во случај на отсуство или спреченост. Потпретседателите на Собранието се избираат од редот на пратениците и нивниот мандат трае четири години. Актуелни потпретседатели на Собранието се Рената Дескоска од СДСМ, Рафис Алити од ДУИ, и Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ.[2]

Список на претседатели (од 1944 до денес)

Список на претседатели на Народното Собрание на Социјалистичка Република Македонија (1944–1991)

Партија

      СКМ/КПМ

Статус
  Вршител на должност
Име
(роден/а–починал/а)
Слика Мандат Политичка партија
1 Методија Андонов - Ченто
(1902–1957)
Čento-vsv.jpg 2 август 1944 15 март 1946 Комунистичка партија на Македонија
2 Борис Спиров
(1898–1974)
No image.png 30 декември 1946 30 декември 1947 Комунистичка партија на Македонија
3 Димитар Несторов
(1890–1968)
No image.png 30 декември 1947 3 јануари 1951 Комунистичка партија на Македонија
4 Димче Стојанов
(1910–1991)
No image.png 4 јануари 1951 18 декември 1953 Комунистичка партија на Македонија
во 1952 преименувана во
Сојуз на комунистите на Македонија
5 Лазар Колишевски
(1914–2000)
Lazar Koliševski, foto.jpg 19 ноември 1953 26 јуни 1962 Сојуз на комунистите на Македонија
6 Љупчо Арсов
(1910–1986)
Ljupčo Arsov.jpg 26 јуни 1962 24 јуни 1963 Сојуз на комунистите на Македонија
7 Видое Смилевски
(1915–1979)
Vidoe Smilevski.jpg 25 јуни 1963 12 мај 1967 Сојуз на комунистите на Македонија
8 Мито Хаџивасилев
(1921–1968)
Mito Jasmin.gif 12 мај 1967 12 мај 1968 Сојуз на комунистите на Македонија
9 Никола Минчев
(1915–1997)
No image.png 23 септември 1968 6 мај 1974 Сојуз на комунистите на Македонија
10 Благоја Талески
(1924–2001)
No image.png 7 мај 1974 28 април 1982 Сојуз на комунистите на Македонија
11 Бошко Станковски
(1925–1987)
No image.png 28 април 1982 28 април 1984 Сојуз на комунистите на Македонија
12 Ката Лахтова
(1924–1995)
No image.png 28 април 1984 25 април 1985 Сојуз на комунистите на Македонија
13 Станко Младеновски
(1937–)
No image.png 25 април 1985 28 април 1986 Сојуз на комунистите на Македонија
14 Вулнет Старова
(1934–1995)
No image.png 28 април 1986 8 јануари 1991 Сојуз на комунистите на Македонија

Список на претседатели на Собранието на Република Македонија (1991–денес)

Партии

      ЛПМ       СДСМ       ДА       ЛДП       ВМРО-ДПМНЕ       ДУИ

Статус
  Вршител на должност
Име
(роден/а–починал/а)
Слика Мандат Политичка партија
1 Стојан Андов
(1935–)
No image.png 8 јануари 1991 6 март 1996 Либерална партија на Македонија
2 Тито Петковски
(1945–)
No image.png 6 март 1996 19 ноември 1998 Социјалдемократски сојуз на Македонија
3 Саво Климовски
(1947–)
No image.png 19 ноември 1998 30 ноември 2000 Демократска алтернатива
4 Стојан Андов
(1935–)
No image.png 30 ноември 2000 4 октомври 2002 Либерална партија на Македонија
5 Никола Поповски
(1962–)
No image.png 4 октомври 2002 8 ноември 2003 Социјалдемократски сојуз на Македонија
Лилјана Поповска
(1956–)
PopovskaLiljana.jpg 8 ноември 2003 18 ноември 2003 Либерално-демократска партија на Македонија
6 Љупчо Јордановски
(1953–2010)
No image.png 18 ноември 2003 2 август 2006 Социјалдемократски сојуз на Македонија
7 Љубиша Георгиевски
(1937–2018)
Ljubisa Georgievski.jpg 2 август 2006 21 јуни 2008 Внатрешна македонска револуционерна организација

Демократска партија за македонско национално единство
8 Трајко Вељаноски
(1962–)
Trajko Veljanovski 2015.jpg 21 јуни 2008 27 април 2017 Внатрешна македонска револуционерна организација

Демократска партија за македонско национално единство
9 Талат Џафери
(1962–)
New VTNG adjutant general moves Macedonia partnership forward 130912-Z-DH905-009 (cropped).jpg 27 април 2017 актуелен Демократска унија за интеграција

Наводи

Надворешни врски