Љупчо Арсов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Љупчо Арсов
Љупчо Арсов
Љупчо Арсов
Роден на 19 мај 1910
Роден во Штип, Македонија
Починал на 18 ноември 1986 (76 г.)
Починал во Скопје, СР Македонија,
СФРЈ
Професија економист

Член на КПЈ од 1940
Учество во војни Народно-ослободителна борба

Функција Претседател на претседателството
на СР Македонија
Мандат 1979 - 1982
Претходник Видое Смилевски
Наследник Ангел Чемерски
Народен херој од 29 ноември 1953

Љупчо Арсов (9 мај 1910 во Штип - 18 ноември 1986 во Скопје) — македонски партизан од НОБ и Претседател на СР Македонија. Прогласен е за Народен херој на Југославија и Херој на социјалистичкиот труд. Носител е и на Партизанска споменица 1941.[1]

Пред Втората светска војна работел како банкарски службеник. Завршил Комерцијална и економска школа во Загреб. Уште од студентските денови се вклучил во напредното младинско движење. Член е на Комунистичката партија на Југославија од јуни 1940 г.[2]

По окупацијата во 1941 г. се вратил во Македонија. Во јули 1942 г. е уапсен и интерниран во Бугарија. По излегувањето од затвор во март 1943 г., бил секретар на Окружниот комитет на КПЈ за Македонија во Штип, политички комесар на Првата оперативна зона, член на Обласниот комитет на КПМ во Скопје, член на Главниот штаб на НОВ и ПОМ, член на Бирото на ЦК КПМ, член на Петтата оперативна зона. Во летото 1944 г. станува член на ЦК КПМ. Учествува на Првото заседание на АСНОМ на кое е избран за секретар на Президиумот на АСНОМ.

Повоена кариера[уреди | уреди извор]

По војната врши повеќе раководни републички и сојузни функции. Прво е потпретседател и министер за финансии во Првата влада на НР Македонија. Потоа, од јануари 1948 до декември 1953 г. е министер за труд во сојузната влада на Југославија. Од 1953 до 1960 е Претседател на Извршниот совет на Собранието на Социјалистичка Република Македонија (функција рамна на премиерска) со едногодишен мандат. Член е на Сојузниот извршен совет од 1960 до 1962 г. Од 26 јуни 1962 до 24 јуни 1963 г. е претседател на Народното собрание на Република Македонија, а од 1963 - 1967 г. е претседател на Републичкиот комитет на Сојузот на социјалистичкиот работен народ на Македонија. Во истиот тој период одново е претседател на Извршниот совет на Собранието на Република Македонија. Од 1967 до 1971 г. е потпретседател на Сојузната конференција на ССРНЈ, член на Советот на југословенската федерација, додека во периодот од 1979 г. е член на Претседателството на СРМ, а бил и негов претседател.

До 1974 г. Љупчо Арсов е избран во сите свикувања на Собранието на СРМ и во Сојузното собрание.

Трагично загинува во Скопје во 1986 г. Погребан е во Алејата на великаните на гробиштата Бутел во Скопје.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коробар, Перо (1987). Сеќавање на современиците (Едиција Македонска книжевност издание). Наша Книга. 
  2. Штип и штипско народноослободителната војна 1941-1945: прилози од научниот собир одржан на 17, 18 i 19 мај 1990 во Штип, Буч 3, Димче Беловски, Матица Македонска, 2000