Јездимир Богдански

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јездимир Богдански ( 1930 - 2007), македонски политичар и општественик и претседател на претседателството на СР Македонија.

Потекнува од кумановско револуционерно семејство со богата традиција. На своите 11 години се приклучил во НОВ како партизански курир. Богдански бил во ресорот за внатрешни работи и полиција, каде што беше министер во две влади, бил и министер за здравство, член на Собранието на РМ и на Собранието на поранешна Југославија. Носител е на Партизанска споменица 1941 година.

Починал 2007 година и закопан е на гробиштата во Куманово.


Предлошка:Водачи на СР Македонија