Киро Нацев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Киро Нацев

Киро Нацев – Фетак (Куманово, 1918 - Прилеп, 21 декември 1942) бил македонски комунист, учесник во НОВ. По војната е прогласен за народен херој.[1]

Член на СКОЈ е од 1934 година, а на КПЈ од 1936 година. Како шивач, активно работел во УРС-овите синдикати и во работничкото друштво „Абрашевиќ“. Во 1936 година, кога бил примен во партијата, бил уапсен и минал повеќе месеци под полициска истрага. Но полицијата не можела ништо да дознае од него. Поради немање работа заминал за Ниш.

По Априлската војна се наоѓа во германско заробеништво откаде се враќа во септември 1941 година. Активно работи на формирање на првите партизански единици. Партијата му ја довери должноста политички комесар на Козјачкиот партизански одред. Кога одредот претрпе пораз, Киро Нацев со група другари успеа да се пробие до Куманово, а оттаму заминува на илегална работа во Скопје. Од февруари 1942 година работи како инструктор на ПК КПЈ за Македонија во Прилепско и на теренот на Крушево.

Заробеништво и смрт[уреди | уреди извор]

Кај манастирот Прилепец, по повеќечасовна борба на партизанскиот одред „Ѓорче Петров“ Киро бил тешко ранет и заробен од бугарските полицајци, а потоа е ѕверски мачен. Убиен е во касарната во Прилеп есента 1942 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 1030 стр.