Прејди на содржината

Косовски Вилает

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скопскиот вилает во 1900 година

Косовскиот вилает (турски: Kosova Vilayeti), од 1888 година познат како Скопски вилает, бил посебна административно-управна единица во рамките на Османлиското Царство со седиште во Приштина, егзистирал во периодот меѓу 18771912 година. Во септември 1888 година седиштето на вилаетот од Приштина било преселено во Скопје и од таа година е познат како Скопски вилает [1][2][3].

Административана поделба

[уреди | уреди извор]

Во првите години влегуваат санџаците:

Приштина, Скопје, Призрен, Нови Пазар и Дебар.

Повремено станувале промени во однос на санџаците, така што кон крајот на 19 век и почетокот на XX век се состоел од санџаци:

Скопје, Приштина, Сеница, Пеќ, Ташлиџа (Приеполе) и Призрен.

Поголем дел од Североисточна Македонија со казите:

Скопје, Тетово, Гостивар, Куманово, Крива Паланка, Кратово, Велес, Кочани, Штип, Радовиш, Пехчево, со повремени промени, биле дел од вилаетот.

Кон крајот на 20. век паша на Косовскиот вилает бил Афуз-паша.

  1. Salname-i vilayeti Kosovo, ikinci defa, H. 1300 (1882/1883)
  2. Islam Ansiklopedisi, 65 cwz, Istanbul, 1954
  3. Die Provinzen des Osmanischen Reiches von Andreas Birken, Wiesbaden, 1976