Сојуз на комунистите на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Сојуз на комунистите на Македонија
Основана 19 март 1943
Распуштена 1991
Штаб Скопје, СР Македонија, СФР Југославија
Идеологија Комунизам
Бои Flag of the League of Communists of Slovenia.svg - црвена
Политика на Македонија
Партии
Избори
Македонски огранок на Сојузот на комунистите на Југославија

Сојуз на комунистите на Македонија (СКМ) — македонски оддел на Сојузот на комунистите на Југославија, владејачката партија во СФР Југославија во текот на нејзиното постоење. До април 1952 го носи називот „Комунистичка партија на Македонија“ (КПМ).

Куќата на Јовановци во Тетово во која е формирана Комунистичата Партија на Македонија на 19 март 1943

КПМ е основана на 19 март 1943 година во Тетово. Нејзиниот прв Централен комитет бил во состав: Лазар Колишевски (политички секретар), Мара Нацева (организациски секретар), Цветко Узуновски, Кузман Јосифовски - Питу, Страхил Гигов и Бане Андреев. Првиот конгрес на КПМ се одржал во 1948 година.

Со воведувањето на партискиот плурализам, СКМ го менува своето име во СКМ - Партија за демократска преобразба (СКМ-ПДП) и под тој назив учествува на првите повеќепартиски избори во Република Македонија во 1990 година. Истовремено, ја менува својата комунистичка идеологија со социјалдемократска. На својот конгрес од април 1991 СКМ - ПДП повторно го менува своето име во Социјалдемократски сојуз на Македонија, СДСМ. Мал дел од членството на СКМ-ПДП се отцепил од матичната партија и ја задржал комунистичката идеологија, или барем комунистичкото име.

Конгреси на СКМ (КПМ)[уреди | уреди извор]

 • Прв конгрес 1948
 • Втор конгрес 1953
 • Трет конгрес 1959
 • Четврт конгрес 1963
 • Петти конгрес 1968
 • Шести конгрес 1974
 • Седми конгрес 1978
 • Осми конгрес 1982
 • Деветти конгрес 1986
 • Десетти конгрес 1989

Секретари на СКМ (КПМ)[уреди | уреди извор]

 1. Лазар Колишевски (март 1943 - јули 1963)
 2. Крсте Црвенковски (јули 1963 - март 1969)
 3. Ангел Чемерски (март 1969 - мај 1982)
 4. Крсте Марковски (мај 1982 - 5 мај 1984)
 5. Милан Панчевски (5 мај 1984 - јуни 1986)
 6. Јаков Лазароски (јуни 1986 - 1989)
 7. Петар Гошев (1989 - април 1991)

Извори[уреди | уреди извор]