Пиндско-македонско Кнежевство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пиндско-македонско Кнежевство
Πριγκιπάτο της Πίνδου
Printsipat di la Pind
Principato del Pindo
Италија

1941 – 1944


Знаме

Главен град Мечово
Уредување Кнежевство
Кнез
 -  1941-42 Алкивијад Дијаманди Самарински
 -  1942-43 Никола Матуши (намесник)
Војвода
 -  1943 Ѓула Чеснечки Милвањски
Историски период Втора светска војна
 -  Основана 1941
 -  Замрела 1944

Пиндско-македонско Кнежевство (грчки: Πριγκιπάτο της Πίνδου; италијански: Principato del Pindo; влашки: Printsipat di la Pind) — автономна држава создадена и под контрола на фашистичка Италија, во северозападниот дел на Грција во регионите на Епир, Тесалија и западна Егејска Македонија за време на Втората светска војна[1]. државата формирана во 1941 година била замислена како држава на Власите, но никогаш не успеала да ги „потчини“ локалните власти, и како таква опстојувала до 1944 г.[2] Главен град бил Мечово, додека седиштето на управата се наоѓало во Трикала. Кнежевството имала и свое државно знаме.

Оваа држава имала чисто антигрчка политика, но не и антиеврејска, иако нејзин главен покровител била Италија. На чело на оваа држава бил војводата Алкивијад Дијаманди Самарински - кој царувал цели 3 години, а потоа бил заменет со грофoт од унгарско потекло Ѓула Чеснечки Милвањски, а по него на власт дошол неговиот брат Михајло.

Димитар Влахов им ветувал подоцнежно создавање на автономија по советски модел, а новата СР Романија требала да го возобнови финансирањето на месните училишта.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Poulton, Hugh. 2000. Who are the Macedonians? Indiana University Press. Pp. 111
  2. Капитулацијата на Италија Архивирано на 12 октомври 2014 г. од Ризоспастис, 7 септември 2003 г. (грчки)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]