Сојуз на комунистите на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од КПМ)
Прејди на: содржини, барај
Сојуз на комунистите на Македонија
Основана 19 март 1943
Распуштена 1991
Штаб Скопје, СР Македонија, СФР Југославија
Идеологија Комунизам
Бои Flag of the League of Communists of Slovenia.svg - црвена
Политика на Македонија
Партии
Избори
Македонски огранок на Сојузот на комунистите на Југославија

Сојуз на комунистите на Македонија (СКМ) — македонски оддел на Сојузот на комунистите на Југославија, владејачката партија во СФР Југославија во текот на нејзиното постоење. До април 1952 го носи називот „Комунистичка партија на Македонија“ (КПМ).

Историја[уреди | уреди извор]

Куќата на Јовановци во Тетово во која е формирана Комунистичата Партија на Македонија на 19 март 1943

КПМ е основана на 19 март 1943 година во Тетово. Нејзиниот прв Централен комитет бил во состав: Лазар Колишевски (политички секретар), Мара Нацева (организациски секретар), Цветко Узуновски, Кузман Јосифовски - Питу, Страхил Гигов и Бане Андреев. Првиот конгрес на КПМ се одржал во 1948 година.

Плурализам[уреди | уреди извор]

Со воведувањето на партискиот плурализам, СКМ го менува своето име во СКМ - Партија за демократска преобразба (СКМ-ПДП) и под тој назив учествува на првите повеќепартиски избори во Република Македонија во 1990 година. Истовремено, ја менува својата комунистичка идеологија со социјалдемократска. На својот конгрес од април 1991 СКМ - ПДП повторно го менува своето име во Социјалдемократски сојуз на Македонија, СДСМ. Мал дел од членството на СКМ-ПДП се отцепил од матичната партија и ја задржал комунистичката идеологија, или барем комунистичкото име.

Конгреси на СКМ (КПМ)[уреди | уреди извор]

  • Прв конгрес 1948
  • Втор конгрес 1953
  • Трет конгрес 1959
  • Четврт конгрес 1963
  • Петти конгрес 1968
  • Шести конгрес 1974
  • Седми конгрес 1978
  • Осми конгрес 1982
  • Деветти конгрес 1986
  • Десетти конгрес 1989

Секретари на СКМ (КПМ)[уреди | уреди извор]

Име Слика Период на функција
Лазар Колишевски Lazar Kolishevski.JPG март 1943 – јули 1963
Крсте Црвенковски Krste Crvenkovski.jpg јули 1963 – март 1969
Ангел Чемерски Ангел Чемерски.jpg март 1969 – мај 1982
Крсте Марковски мај 1982 – 5 мај 1984
Милан Панчевски 5 мај 1984 – јуни 1986
Јаков Лазароски јуни 1986 – 1989
Петар Гошев Gosev.jpg 1989 – април 1991

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]