Општонародно востание во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Партизанска колона на Народноослободителната војска на Македонија во Февруарскиот поход

Општотонародно востание во Македонија — масовно движење кое се одвивало во текот на 1944 година. Воените единици успешно им се спротивставиле на надмоќните непријателски сили во едномесечниот Февруарски поход во должина од околу 400 км, во најнеповолни временски услови, и во Пролетната офанзива. Народноослободителната Војска на Македонија веќе добила масовен општонароден карактер во Вардарска Македонија во летото 1944. Во Пиринскиот дел на Македонија биле формирани НО бригада Јане Сандански и Пиринскиот партизански одред Рила, а Петричкиот партизански одред беше во постојана врска со единиците на ЕЛАС на планината Али Ботуш.

Општа ситуација при крајот на 1943 и почетокот на 1944 година[уреди | уреди извор]

Куќа која служела како партизанска скривница за време на НОБ (1941-1944) во Струга.

Февруарски поход[уреди | уреди извор]

Обединување на раководството на НОБ за Македонија, јужна Србија и Косово[уреди | уреди извор]

Дејствија во северниот дел на Вардарска Македонија (март - април 1944 година)[уреди | уреди извор]

Пролетна офанзива во 1944 година[уреди | уреди извор]

Односот на КПГ, ЕАМ и ЕЛАС кон Македонците во егејскиот дел во 1944 година[уреди | уреди извор]

Омасовување на ослободителното движење во принскиот дел на Македонија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]