ЕЛАС

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Грчката Народно-ослободителна aрмија
Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός
Учесник во Грчка граѓанска војна
Период на делување 1942–1945
Водачи Арис Велокиотис
стефанос Сарафис
Андреас Симас
Бројност 50,000
Дел од Народно-ослободителен фронт
Противници Нацистичка Германија, Кралство Италија, Тагмата асфалиас, Народна Републиканска Грчка Лига, ЕККА, Британска армија, Грчка жандармерија

Грчката народно-слободителна aрмија (ЕЛАС) е воено крило на левичарскиот Народноослободителен фронт (ЕАМ) за време на окупацијата на Грција во текот на Втората светска војна. Раководена од Комунистичката партија на Грција. Активна е од 1941 до 1945, кога со Договорот од Варкиза потпишан меѓу водачите на ЕЛАС и привремената влада е договорено нејзиното разоружување.

Иако ЕЛАС за време на Граѓанската војна во грција води опуртунистичка политика спрема македонското малцинство, Македонците сепак влегуваат во редовите на ЕЛАС и се борат против фашистичката окупација. Под притисок на се поголемиот број на Македонци борци за создавање на самостојни батаљони составени само од Македонци, ЕЛАС се согласува со создавањето на СНОФ, а во 1946, бивши кадри на СНОФ, ја формираат македонската воено-политичка организација НОФ