Декемвриски настани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Декемвриски настани
Дел од Втората светска војна, Грчката граѓанска војна и Студената војна
Датум 3 декември 1944 – 11 јануари 1945
(1 месец, 1 недела и 1 ден)
Место Грција, Атина
Исход победа на Кралството Грција
Завојувани страни
Кралство Грција
Обединето Кралство
Грција ЕАМ
Сила
Грција 11,600
Обединето Кралство 80,000 - 90,000
Грција 17,800
Жртви и загуби
Кралство Грција 1.200 убиени
Обединето Кралство околу 210 убиени
1,000 повредени
733 исчезнати
Грција околу 2.000 убиени

Декемвриски настани (на грчки: Δεκεμβριανά, „Декемвријана“) — низа судири за време на Втората светска војна во Атина од 3 декември 1944 до 11 јануари 1945 година.