Вардарски четнички корпус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вардарски четнички корпус
„За кралот и татковината“
„Слобода или смрт“
Активна? — почеток на март 1944
ЗемјаКралство Југославија Кралство Југославија
Припадност Четници
Родвојска
Улогаанти-фашистичка и анти-комунистичка борба
Големина1,000 војници
БиткиЈугославија во Втората светска војна
Команданти
Командир на корпусотСтојан Крстиќ, капитен  [1]
Командир на Кумановска бригадаНикола Јаничевиќ

Предлошка:Infobox command structure Вардарскиот четнички корпус бил составен дел од вооружените сили на Равногорското движење на Дража Михаиловиќ во Вардарска Македонија.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Во летото 1943 година бил формиран штабот на Вардарскиот четнички корпус на чело со командантот Стојан Крстев (Крстевиќ), гардиски капетан на бившата кралска југословенска армија, роден во Порече, по потекло Македонец. Вардарскиот четнички корпус го сочинувале Прешевската, Кривопаланечката, Скопската, Жеглиговската и Ристовачката четничка бригада, а неговата дејност се одвивала на територијата Врање - Гнилање - Велес - Гевгелија - бугарска граница.

Прешевската бригада била под команда на поручникот Александар Горѓевиќ и се движела на теренот Прешевска долина - Пчињска околија. На Кривопаланечката бригада, пак, команданти биле Ангел Манасиевски, потоа Ѓорѓи Попов, а на крајот Петруш Стефанов, сите Македонци. Жиглиговската била под команда на Милош Анастасиевиќ и се движела до Пчиња, а Скопската бригада, под команда на Никодин Урдаревски, роднина на Александар Урдаревски, дејствувала на теренот на Скопска Црна Гора.

Бројната состојба и вооружувањето на Вардарскиот четнички корпус не може со сигурност да се утврди, но извесно е дека на почетокот на 1944 година нејзиниот командант, Крстев, имал околу 800 луѓе под оружје, претежно Македонци.

Во текот на 1944 година македонските четници биле целосно разбиени и дефинитивно се повлекле од територијата на Вардарска Македонија.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Pettibone 2014, стр. 389
  2. Историја на македонскиот народ, книга трета, „Нова Македонија“, Скопје, 1969.