Македонски партизански одреди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на Партизанските одреди на Македонија (ПОМ):

НОПО (Народноослободителен партизански одред) датум на формирање место на формирање командант политички комесар
Скопски партизански одред 22 август 1941 Скопска Црна Гора Чедомир Миленковиќ, Љубомир Лековиќ Даме Крапчев
Прилепски партизански одред „Гоце Делчев“ 11 октомври 1941 реон на Прилеп Трајко Бошкоски - Тарцан
Битолски НОПО „Пелистер“ 22 април 1942 над с. Лавци, Битолско Ѓорги Наумов Таки Даскало
Битолски НОПО „Јане Сандански“ 8 септември 1942 над с. Лавци, Битолско Ѓоре Велкоски Ванчо Прке
Битолски НОПО „Гоце Делчев“ 22 мај 1943 с. Прекопане, Костурско
Битолско-преспански НОПО „Даме Груев“ 6 јули 1942 над с. Златари, планина Бигла Ѓоре Велкоски Јосиф Јосифовски Свештарот, нх
Брегалнички НОПО „Гоце Делчев“ 21 мај 1943 реон Плачковица Тодор Арсов
Велешки НОПО „Димитар Влахов“ мај 1942 планина Лисец, кај Велес Борис Таневски, Мице Козароски Димче Мирчев, Трајко Бошкоски - Тарцан
Велешки НОПО „Пере Тошев“ мај 1942 кај Лисец Мице Козароски
Велешки НОПО „Трајче Петкановски“ 23 април 1944 кај Велес Боро Мокров
Гевгелиски НОПО „Сава Михајлов“ мај 1943 планина Кожуф
Карадачки партизански одред 12 октомври 1941 реон на Куманово Боро Менков Перо Георгиевски - Чичо
Кичевски НОПО „Козјак“ 25 април 1943 планина Бистра
Кичевско-мавровски партизански одред 21 мај 1943 западна Македонија Иван Дојчинов Мино Богданов
Копачки партизански одред средина на септември 1943 помеѓу Кичево и село Извор
Козјачки партизански одред 12 октомври 1941 реон на Куманово Љубомир Здравковски - Гачо Киро Нацев - Фетак
Крушевски партизански одред „Питу Гули“ 16 април 1942 Груева Нива Мише Ивановски Наум Наумовски, нх
Кумановски партизански одред 26 јуни 1943 реон на Куманово Борис Поцков Благоје Стефков
НОПО „Малесија“ 23 септември 1943[1] Малесија
Малешевски НОПО 25 август 1944 планина Плачковица
Мавровско-гостиварски НОПО „Кораб“ 30 септември 1942 реон на Маврово
Партизански одред „Дримкол“ септември 1941 планина Славеј
Партизански одред „Славеј“ септември 1941 планина Славеј
Поречки партизански одред јуни 1944 Порече
Струмички партизански одред 18 август 1944 планина Плачковица
Струмичко-гевгелиски партизански одред 12 април 1944 село Ормио, Егејска Македонија
Тиквешки НОПО „Добри Даскалов“ 3 мај 1943 планина Вишешница, крај Кавадарци
Шиптарски партизански одред јули 1943 планина Стогово

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Кичево и Кичевско во НОВ 1941-1945: документи“, Кичево, 1985, 167 стр.

Литература[уреди | уреди извор]

  • „Војна енциклопедија“ (књига седма), Београд, 1974.
  • Сојуз на борци од НОАВМ - Битола
  • Миодраг Арсовски - Болто „Кумановски народноослободителни партизански одреди од 1941 година“, Куманово, 2001.