Македонска антифашистичка организација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Македонската антифашистичка организација — македонска политичка организација формирана во Воденско по иницијатива на КПГ. На чело на организацијата биле Вангел Ајановски-Оче, Ангел Гацев, Ристо Кордалов, Дини Папајанков и др. Целта на организацијата била, во сојуз со грчкате ЕАМ-ЕЛАС, да се бори против фашистичките сили. Во 1943 г. била распуштена [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Ајановски Вангел-Оче, Егејски бури, Скопје, 1975; Хр. Андоновски, Македонците под Грција во борбата против фашизмот 1940–1944, Скопје, 1968.